Kuih Lopes Tradisional

Kuih Lopes Tradisional

Berikut adalah kompilasi beberapa resipi kuih lopes tradisional yang telah dikongsikan di dalam group Resipi.net. Kuih Lapis Bonda Sumber : Hanny Bahan utk kuih lopes: 250g beras pulut (saya guna brand Floral je)Daun pisang (dilayukan)TaliAir (untuk merebus + sedikit garam untuk perisa)Kelapa parut (dicampurkan sedikit…

Donat Crispy & Creamy

Donat Crispy & Creamy

Assalamualaikum dan salam sejahtera, setelah beberapa hari di wall FB saya lalu beberapa posting donat dari kawan-kawan, saya membuat keputusan untuk mencuba juga membuat donat sendiri dengan menggunakan resipi lama yang pernah saya cuba dulu. Setelah dibelek-belek email lama dari zaman perkongsian resipi group Rnet…

Cinnamon Roll Pancake

Cinnamon Roll Pancake

Seperti biasa musim-musim MCO ni saya suka berjalan-jalan di Pinterest. Sebab nak jalan-jalan di luar tak boleh kan. So saya terjumpa resipi Cinnamon Roll Pancake ini semasa saya mencari resipi Cinnamon Roll Bun. Anak-anak saya suka sangat Cinnamon Roll Bun tu. Tapi nak buat agak…

Murtabak Perantau

Murtabak Perantau

Assalamualaikum dan salam sejahtera,mengenangkan ramadan ini tiada Bazaar Ramadan maka semalam saya mencuba lagi resipi yang dah lama tak buat. Resipi murtabak perantau. Resipi yang senang dan cepat untuk dibuat. Intinya kita boleh buat in advance dan frozenkan. Jadi bila nak makan boleh terus defrostkan…

Kroket Kentang Berkeju

Kroket Kentang Berkeju

Ini resipi untuk Kroket Kentang Berkeju semalam. Tak ada exact sukatan. Takpe kudapan yang macam ni boleh agak-agak sahaja. Nak letak bahan extra atau nak tukar bahan pun boleh. Semalam anak saya makan kroket ni cicah sos tomato. Sedap juga. Lainkali boleh buat untuk frozen…

Kuih Lapis Merah

Kuih Lapis Merah

Ini dia resipi Kuih Lapis Merah yang saya cuba semalam. Resipinya senang sekali. Semuanya blend sahaja, bahagikan kepada 2 warna dan kemudian lapis. Saya kukus menggunakan pengukus elektrik. Pada lapisan terakhir saya tak perasan air dah kering. Jadi permukaan tak berapa cantik dan licin.😅 Dalam…

Apam Balik

Apam Balik

Hari sabtu lepas saya cuba resepi apam balik dr kak noorma musa : http://www.noorma.tk/  Tak sangka lak saya leh buat apam balik sendiri…hehhe…syok la buat apam balik nie sebab jadik cantik dan sedapppp.  cuba la ekk…mudah je…satu adunan leh dpt 4 biji apam balik. APAM…

Kuih Bakar Pandan

Kuih Bakar Pandan

Hari ini saya mencuba resipi kuih bakar pandan yang telah dikongsikan oleh member RNet Roz Othman dan Norhayati Basri. Resipinya senang sangat hanya menggunakan blender untuk mengisar semua bahan dan kemudian boleh terus dimasukkan ke dalam loyang untuk dibakar. Masa yang digunakan untuk membakar kuih…

Lempeng Lembut

Lempeng Lembut

Hari ni saya buat lempeng awal-awal pagi lagi sebab sekolah anak-anak akan start online class pukul 9 pagi setelah 1 minggu sekolah tutup. Kuah saya guna lauk ayam masala semalam yang masih berbaki lagi. Lempeng ini lembut ala-ala crepe. Sesuai sangat dimakan dengan kuah-kuah kari,…

Roti Jala

Roti Jala

Roti Jala ini memang kegemaran anak-anak saya. Kalau ada roti jala memang tak makan benda lain dah. Saya perasan dalam chest freezer saya ada satu bekas kari ayam frozen yang saya buat beberapa minggu lepas. Jadi semasa MCO ini kita masaklah apa yang ada. Gali-gali…