Resipi.net Knowledge Base Software Logo  
Peti Besi Resipi.Net
Dapur Berasap Selepas Online  
Knowledge Base Home | Sign Up as Writer Sign Up Login
Home > Semua Kategori > Aneka Kek > Kek Sponge Sarang Semut
Question Title Kek Sponge Sarang Semut

 

Sumber : Saimah Joe Mas

Bahan-bahannya :

7 biji Telur
2 cawan Tepung Gandum
2 cawan Gula Pasir
2 cawan Air
1 tin (390g) Susu Manis
3 sudu makan Butter
1 sudu makan Bicarbonate of Soda
1 sudu teh Esen Ros


Cara-caranya :

Hanguskan gula.
Kemudian masukkan air.
Selepas itu masukkan butter.
Biar hingga mendidih. Sejukkan.
Pukul telur hingga kembang.
Masukkan susu dan pukul lagi hingga rata.
Masukkan tepung dan bicarbonate of soda.
Kemudian masukkan gula hangus.
Pukul hingga rata.
Akhir sekali masukkan esen ros.
Tutup loyang adunan rapat2 dengan aluminium foil untuk mengelakkan air/wap kukusan masuk ke dalam adunan.
Kukus selama 1 1/2 jam.

Resipi dimasukkan oleh: jeni Resipi ini telah dikunjungi sebanyak 94439 times kali.
Klik di sini untuk melihat semua resipi di bawah kategori Aneka Kek .
File Attachments File Attachments
Tiada attachment file yang bersangkutan dengan resipi ini.
Berapakah bintang yang anda berikan pada resipi ini?
User Comments Feedback Pengunjung Add Comment
User Comment wannoorbaya@gmail.com on Fri, Aug 18th, 2006 at 11:00 AM
Teruja tengok kek yg linda buat nie, tadi kul 12.30 terus masuk dapur dan try buat kek gula hangus nie..Nie baru siap, .. alahai kek nie punyala sedap!!!! ,buatnya pun mudah.. untuk resepi nie kiranya 2 thumbs up ..
User Comment fida_canon@yahoo.co.uk on Fri, Nov 3rd, 2006 at 2:49 AM
Hi, saya dah cuba buat kek ni.Rasanya kata orang Penang, memang sempoi!Tapi yang sedihnya kek yang saya buat tu taklah bersarang seperti yang diharapkan.Tekstur kek ni memang halus dan halus. Dimana silapnya?FYI,kek ni saya adun manually, tak guna mesin.
User Comment MELVINNAQY@AOL.COM on Fri, Feb 23rd, 2007 at 12:30 PM
INILAH RECIPI YANG SAYA CARI. RASANYA SEPERTI YANG SAYA PERNAH MAKAN DI MALAYSIA. SAYA CUBA RECIPI INI DAN KEK JADI SEPERTI GAMBAR YANG YANG DITUNJUK.KALAU NAK KURANG MANIS GULA HANYA BAGI 1 1/2 CAWAN JEH SELAMAT MENCUBA.
User Comment mala_fc@yahoo.com on Tue, Jun 24th, 2008 at 9:24 AM
ini my favourite kek, x pernah lagi buat rasa nak cuba bila tengok gambar kek ni, geramnya nak ngap!
User Comment eja87penang@yahoo.com on Thu, Mar 29th, 2007 at 9:35 AM
Memang sedap kek ni. Dulu mak selalu buat tapi sekarang ni resipinya hilang. Dpt resipi ni berasap balik la mak punya periuk kukus. Favourite mak I dari anak dara hingga dah jadi janda......
User Comment azlan_za@yahoo.com on Sat, Sep 20th, 2008 at 12:17 PM
nak cuba lah gakk.... wat buka poser... tp tk nmpak gambar pong..
User Comment maz_angsana@yahoo.com on Thu, Jul 5th, 2007 at 11:19 PM
maz nak tanya kak saima atau sesape yang dah try, tepung gandum tu, nak pakai yang biasa macam cap sauh tu ke..nak pakai tepung kek yang biasa kita guna untuk wat kek? tengok resepi simple dan baca feedback bagus, teringin nak buat la pulak
User Comment adia_lan@yahoo.com on Tue, Sep 23rd, 2008 at 10:43 AM
saya dah cuba kek sponge sarang semut tu, guess what may momo just love it very much. she has been trying to made it fut none success. so thanks and should try it works.
User Comment n_lai26@yahoo.com on Mon, Feb 5th, 2007 at 9:08 AM
Ya saya setuju. Resipi in memang sedap tapi tak ada lubang semut seperti yang dikatakan oleh fida_canon@yahoo.co.uk. Boleh tunjuk ajar. Lagi pula gula saya tak hangus tak hitam macam Cik Saimah buat.
User Comment moizarikin@yahoo.com on Mon, Feb 12th, 2007 at 3:03 AM
Saya berkesempatan buat kek ni pd hujung minggu je..anak saya punyalah tak sabar nak rasa kek ni. Cubaan saya berhasil, kek ni memang sedap, lembut & bersarang! Cuma dia melekat la kat bawah...adakah kerana saya tak letak marjerin di loyang? Tapi yg pasti..kek ni memang sedap-mudah & tak rugi mencuba!
User Comment sfarina@sirim.my on Sat, Feb 17th, 2007 at 4:50 AM
saya rasa lepas dah campur aduna, kena perap 3-4 jam. saya buat ikut resipi ni pon tak jadi.
User Comment anisah88aris@yahoo.com on Sun, Sep 7th, 2008 at 5:28 PM
Apakah silap saya kerana kek yang buat tidak bersarang macam gambar yang dipapar kan?
User Comment nurmaizatulazra@yahoo.com on Tue, Oct 30th, 2007 at 4:58 AM
nmpak cm sng nk buat.lg plak da biasa buat karamel..hopefully cubaan ptma nnt bjaya..tq for de recipe,,
User Comment ds_hao@brunet.bn on Fri, Jun 20th, 2008 at 9:42 PM
saya sangat berpuas hati dengan resepi ni.saya dah buat banyak kali hinggakan orang kenduri kahwin pun buat tempahan dari saya.terimakasih banyak2.
User Comment puteri_leira@yahoo.com on Tue, Jun 17th, 2008 at 3:13 PM
baru jer tgk dah rase lapo.. x sabo nk cber....
User Comment jeni@resipi.net on Fri, May 2nd, 2008 at 11:13 PM
susu manis = susu pekat manis (boleh sub. dgn krimer pekat manis)
User Comment izyani@tm.com.my on Wed, Apr 23rd, 2008 at 11:00 PM
saya nak try buat, tp tak sure susu manis tu susu apa? adakah susu pekat?
User Comment hashimfaridah@yahoo.com on Fri, Oct 3rd, 2008 at 10:56 PM
terima kasih, dah lama saya cari resipi ni. bila saya cuba nanti, saya bagitau result nya.
User Comment idajulieana@yahoo.com on Sat, Nov 28th, 2009 at 5:03 PM
tengok mcm sedap je...!teringin nak buat.takut tak jadi je...hampeh..kena kutuk dgn laki je....!
Related Questions Resipi Berkaitan
  1. Kek Gula Hangus
  2. Butter Cake Kukus
  3. Kek Mentega Lembap
  4. Kek Lapisan Bumi
  5. Kek Gulung/ Swiss Roll Batik
  6. Kek Selembut Sutra
  7. Kek Coklat Rice
  8. Tiramisu
  9. Nescafe Chocolate Moist Cake
  10. Kek Zebra Kak Zie
  11. African Marble Cake
  12. Kek Lapis Prune
  13. Basic Butter Cake
  14. Kek Pandan Chiffon
  15. Kek Cawan Lobak Merah Berwalnut
  16. Kek Marble Yong
  17. Kek Prune Kukus Leen
  18. Kek Butter Susan
  19. Kek Span Vanila
  20. Kek Oren Mama
  21. Plain Sponge Cake
  22. Tiramisu Mas
  23. Kek Strawberry
  24. Kek Marble Mocca
  25. Magnolia Bakery Vanilla Cupcakes
  26. Butter Cake
  27. Tiramisu
  28. Kek Pandan LindaZA
  29. Peanut Butter Pound Cup Cake
  30. Butter Cake Mama
  31. Kek Chiffon Orange
  32. Carrot Cake Suria
  33. Zebra Cake Jo's Deli
  34. Carrot Cupcake
  35. Confetti Cupcakes with Marshmellow Creme
  36. Orange Butter Cupcakes
  37. Supersoft Butter Cake
  38. Mooncake Cupcake
  39. Carrot Cake Marinadz Style
  40. Durian Dream Cake
  41. Buttery Vanilla Cake
  42. Kek Yogurt Pisang Dengan Cip Coklat
  43. Madeline
  44. Kek Mangga
  45. Kek Strawberi
  46. Tiramisu Mas
  47. Kek Kulit Kayu Manis
  48. Lemon Kek Biji Poppy
  49. Plain Sponge Cake Nina
  50. Madeline Strawberi
  51. Strawberry Crunchy Cake
  52. Almond Peach Slice
  53. Vanilla Spongecake IPS
  54. Vanilla Coconut Sponge Cake
  55. Versatile Butter Cake
Article Information Maklumat Tambahan
No Resipi: 10
Dimasukkan: 2006-08-18 10:57 AM
Rating: 4 Stars
 
Article Options Opsyen Resipi
Print Question Print Resipi Ini
Email Question Email Resipi kepada Kawan
Export to Adobe PDF Eksport ke PDF File
Export to MS Word Eksport ke MS Word
Bookmark Article
 
Search Knowledge Base Cari Peti Resipi
Google
   Copyright © ALL RIGHTS RESERVED 2007 Resipi.Net  

Powered by PHPKB Knowledge Base Software