Resipi.net Knowledge Base Software Logo  
Peti Besi Resipi.Net
Dapur Berasap Selepas Online  
Knowledge Base Home | Sign Up as Writer Sign Up Login
Home > Semua Kategori > Aneka Sayuran > Aneka Pajeri > Pajeri Nenas Kak Hanieliza
Question Title Pajeri Nenas Kak Hanieliza

 

Sumber : Kak Hanieliza

 

Bahan A

1 biji nenas, potong kecil
3 cawan santan pekat  dari 1 biji kelapa

4 sudu besar minyak

2 sudu besar gula merah/putih

2 sudu besar kerisik

Garam secukup rasa

 

Bahan B bahan tumbuk

1 inci halia

5 ulas bawang merah

2 ulas bawang putih

1 sudu besar udang kering

 

Bahan C

1 inci kulit kayu manis

6 sudu besar rempah kari ikan, bancuh dengan air

 

Cara Menyediakannya

1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan tumbuk, kulit kayu manis dan rempah kari yang digaul dengan air.

2. Masukkan kerisik dan nenas.  Kacau supaya rempah tidak melekat pada periuk.

3. Masukkan santan dan garam serta gula merah/pasir.  Masak hingga kuah pekat dan naik minyak.

 

Nota:

Selain daripada nanas, terung panjang, terung peparu, mangga atau buah kedondong juga boleh digunakan untuk masakan pajeri.

Resipi dimasukkan oleh: jeni Resipi ini telah dikunjungi sebanyak 13229 times kali.
Klik di sini untuk melihat semua resipi di bawah kategori Aneka Pajeri .
File Attachments File Attachments
Tiada attachment file yang bersangkutan dengan resipi ini.
Berapakah bintang yang anda berikan pada resipi ini?
User Comments Feedback Pengunjung Add Comment
User Comment lynnsham@gmail.com on Fri, Oct 13th, 2006 at 11:38 PM
Saya cuba resipi ni semalam (Rabu). Senang memasak waktu malam sebab boleh rasa. Saya guna gula pasir sahaja dan kuantiti gula saya lebihkan, kira sesedap rasalah.. Terima kasih banyak-banyak pada Kak Liza yang sudi berkongsi resipi yang memang sedap ni. Pagi tadi, kami bersahur dengan nasi putih, pajeri nenas, telur masak kicap, ikan sepat masin goreng & acar ikan masin (yang tinggal saki-baki tu..).
User Comment maz_angsana@yahoo.com on Wed, May 9th, 2007 at 3:09 AM
Saya dah try banyak resepi pajeri nenas sebab satu family memang suka. pada saya resepi ni paling sedap..
User Comment blue_apple78@yahoo.com on Tue, Sep 2nd, 2008 at 6:48 PM
ada nenas masak di rumah. ngat nak buat nem nenas untuk biskut tat. tapi teringin nak berbuka dengan pajeri nenas... so, saya try resepi kak hanieliza. Harap2 sedap le untuk berbuka nanti. selamat berbuka puasa unuk semua.
User Comment suzanamahmood@hotmail.com on Tue, Jan 16th, 2007 at 3:34 AM
Saya baru je try resepi pajeri ni,sbb masa bulan puasa ari tu beli je kt pasar ramadhan,tp x semua yg menepati tekak ku ini, so,bila try sedap sesangat n simple je,pantang nampak nenas mesti teringat pajeri..
User Comment ujirazali@yahoo.com.my on Thu, Jan 25th, 2007 at 6:36 AM
tengok gambar nampak macam sedap...nampak kuah dia pekat dan likat...selalu saya buat tak pekat macam tu..ingat esok nak cubalah!
User Comment ainazuralah@hotmail.com on Fri, Nov 16th, 2007 at 12:52 AM
Sedaaap, nak lagi sedap 'gu' utk pajeri dan lain2 adik beradik kari ialah ikan masin goreng :) TQ kat Kak Hanieliza
Related Questions Resipi Berkaitan
  1. Pajeri Nenas
Article Information Maklumat Tambahan
No Resipi: 383
Dimasukkan: 2006-10-13 11:36 PM
Rating:
 
Article Options Opsyen Resipi
Print Question Print Resipi Ini
Email Question Email Resipi kepada Kawan
Export to Adobe PDF Eksport ke PDF File
Export to MS Word Eksport ke MS Word
Bookmark Article
 
Search Knowledge Base Cari Peti Resipi
Google
   Copyright © ALL RIGHTS RESERVED 2007 Resipi.Net  

Powered by PHPKB Knowledge Base Software