Resipi.net Knowledge Base Software Logo  
Peti Besi Resipi.Net
Dapur Berasap Selepas Online  
Knowledge Base Home | Sign Up as Writer Sign Up Login
Home > Semua Kategori > Aneka Kuih-Muih > Pau Chef Li
Question Title Pau Chef Li

 

Kiriman & Gambar : Norlida

 

Ini pau yang saya buat ahad baru ni. Guna resepi Chef Li. Kita letak macam2 inti ada inti kelapa, ayam kentang & kaya. Saya buat 1/2 adunan dapat le dalam 18 biji pau yg besar gedabak. Nak cepat habis je sebab malas.

 

 

Sumber : Chef Li

 

Bahan-bahan

1 kg tepung Pau (Hong Kong flour)

8 gm yis kering

18 gm baking powder

100 gm gula

30 gm shortening

10 gm voltex/bread improver

2 sudu teh ovalet

500 gm air

 

Cara Membuatnya

  1. Masuk semua bahan kering dan gaul rata dalam mixer.
  2. Masukkan air sedikit demi sedikit.
  3. Masukkan yis dan gula.
  4. Masukkan shortening.  Uli lembut.
  5. Bentukkan doh kecil-kecil dan isi inti.

Peram 20 - 25 minit.

Kukus 8 - 10 minit.

Resipi dimasukkan oleh: jeni Resipi ini telah dikunjungi sebanyak 49513 times kali.
Klik di sini untuk melihat semua resipi di bawah kategori Aneka Kuih-Muih .
File Attachments File Attachments
Tiada attachment file yang bersangkutan dengan resipi ini.
Berapakah bintang yang anda berikan pada resipi ini?
User Comments Feedback Pengunjung Add Comment
User Comment malayloi@yahoo.com on Thu, Jul 5th, 2007 at 9:53 AM
alah.. takde ke yg guna cwn dan sudu.. malas lah nak timbang2? (",)v
User Comment askdeexpert@yahoo.com on Tue, Sep 23rd, 2008 at 8:27 PM
dr gambar teknik memnguli belum mahir. Adan banyak teknik menguli untuk jadikan pau lembut, gebu & tidak berkedut. Selain itu, pengukus yang digunakan bukan jenis yang baik. Tips untk penguna kukus biasa: 1. bagi ruang untuk jarak antara pau 2. jgn buka kukus sehingga cukup masa (rekod masa) & api pastikan tidak terlalu kecil
User Comment nurrgemilang@yahoo.com on Sun, Aug 5th, 2007 at 8:34 AM
akak memang suka makan pau tapi bila buat ada ada je tang kantoi, tapi bila cuba yang ni wow!sape sape yang belum cuba mesti try, sedap..
User Comment mhjbali@yahoo.com on Thu, Apr 19th, 2007 at 4:53 AM
hai dik, ni kak ct, gelak akak baca tax ko. anyway akak mau cuba resepi ni nak buat 1/2 adunan je kamu leh dpt 18biji akak mau dapat 2 biji je leh tak n lau x jadi siap ko
User Comment anita_ghani@yahoo.com on Sat, Jun 16th, 2007 at 12:27 PM
pau ni mmg sedap...lembut dan gebu...
User Comment haslynda_83@yahoo.com on Thu, Jun 14th, 2007 at 5:39 AM
hmmm...baca resepi rase cm sedap jer pau nih.. Mane nak dapat tepung pau nh yer?? ~tengiling~
User Comment SITI3F@YAHOO.COM on Tue, Jun 12th, 2007 at 3:36 AM
memang naik gebu pau ni, pertama kali buat dah menjadi seronok saya dibuatnya.
User Comment afzanizahany@yahoo.com on Tue, Aug 21st, 2007 at 12:32 AM
kenapa bila saya buat pau...masa kukus semua ok...tapi bila bukak jek tudung pengukus...semua pau jadi kecut?
User Comment jeni@resipi.net on Mon, Aug 27th, 2007 at 10:22 PM
Mengikut members yang biasa buat kuih pau ni mungkin kerana kena air kukusan tu kut....atau pun kukus terlalu lama...kalau kita kukus kena cover tudung periuk kukus tu dgn kain...
User Comment pish2106@yahoo.com on Tue, Jul 8th, 2008 at 12:14 PM
klau ltk perisa lain blh x?
User Comment zlah1309@yahoo.com.sg on Thu, Nov 8th, 2007 at 8:34 PM
Tips:Utk menghasilkan kuih pau yg cantik selepas dikukus, kukus kuih pau 10 minit shj. dan penutup kukusan haruslah ditutup dgn kain supaya wap air tidak menitis keatas kuih pau tadi.
User Comment nizaaziz@netscape.net on Wed, Nov 21st, 2007 at 5:04 AM
Saya dah cuba resipi nih last weekend. Tapi saya ganti shortening ngan dough fat (soya based)... pau amat ringan dan gebunya. Hubby sgt suka.. Thanks for the recipe.
User Comment nizam_akhsan@yahoo.com on Thu, May 8th, 2008 at 5:35 AM
Salam.Nampak mcm sedap je.. nak tanya katner nk dapatkan shortening, voltex & ovalet..?
User Comment jeni@resipi.net on Thu, May 8th, 2008 at 8:39 AM
Nizam, bahan-bahan itu semua boleh diperolehi di kedai2 menjual bahan kek seperti BWY dan Bagus. Maybe ada juga dijual di pasaraya2 di section baking products.
User Comment jeni@resipi.net on Fri, Jan 25th, 2008 at 1:41 AM
Boleh uli guna mixer. Kalau guna tangan pun boleh. Uli sampai lembut dan tidak melekat2 di tangan.
User Comment yati@thtech.com.my on Sun, Jan 13th, 2008 at 11:02 PM
bole pakai mixer ke? kalau uli tangan camna?
User Comment nia_ain@yahoo.com on Fri, Jan 9th, 2009 at 9:21 AM
kalau voltex tu,boleh x tukar dgn emplex?ke, dua2nya sama,cuma nama je lain?
User Comment amie_britpop@yahoo.co on Thu, Jan 22nd, 2009 at 8:36 AM
sangat sedap, selama ni buat pau tak pernah nak jadi cantik dan gebu
Related Questions Resipi Berkaitan
  1. Kuih Kasui
  2. Bingka Daging Berlauk
  3. Kuih Sagu
  4. Kuih Koleh Kacang
  5. Karipap Zakhaf Kitchen
  6. Roti Jala Jeni
  7. Kuih Kaswi Gandum
  8. Lompat Tikam
  9. Kaswi Pandan
  10. Lempeng
  11. Tepung Gomak
  12. Cucur Udang
  13. Kuih Bakar Kak Saba
  14. Kuih Tiram
  15. Samosa
  16. Murtabak Maggi Mama
  17. Cek Mek Molek
  18. Kuih Dangai
  19. Kuih Sagu Kak Nurr
  20. Tepung Pelita
  21. Bubur Som Som
  22. Roti Jala
  23. Kuih Getas Getas / Pulut Kertas
  24. Kuih Kosui Pandan
  25. Kuih Lopes
  26. Kuih Cara Berlauk
  27. Kuih Cara Kaya Chetam
  28. Kuih Jambang (Pie Tee)
  29. Lapis Kacang Hijau
  30. Kuih Cara Manis
  31. Tepung Pelita
  32. Kuih Bakar Kentang
  33. Baulu Cermai Chef Tania
  34. Tapai Ubi
  35. Kuih Bakar Bijan
  36. Samosa Sayuran
  37. Kuih Bakar Labu
  38. Koci Labu
  39. Deep Fried Osyter Mushroom
  40. Inti Temosa Kak Za
  41. Kuih Dadar Berjem Kurma
  42. Inti Temosa Norazie
Article Information Maklumat Tambahan
No Resipi: 638
Dimasukkan: 2007-04-17 12:25 PM
Rating: 3 Stars
 
Article Options Opsyen Resipi
Print Question Print Resipi Ini
Email Question Email Resipi kepada Kawan
Export to Adobe PDF Eksport ke PDF File
Export to MS Word Eksport ke MS Word
Bookmark Article
 
Search Knowledge Base Cari Peti Resipi
Google
   Copyright © ALL RIGHTS RESERVED 2007 Resipi.Net  

Powered by PHPKB Knowledge Base Software