Resipi.net Knowledge Base Software Logo  
Peti Besi Resipi.Net
Dapur Berasap Selepas Online  
Knowledge Base Home | Sign Up as Writer Sign Up Login
Home > Semua Kategori > Aneka Roti dan Pastri > Sardine Roll
Question Title Sardine Roll

Sumber : http://kakteh.blogspot.com 
Kiriman : Yong

Pastri

250 gm mentega sejuk 
500 gm tepung gandum 
Secubit garam 
Air sejuk

Cara Membuatnya

  1. Gaulkan mentega dan tepung dengan tangan sehingga menjadi seperti breadcrumbs.
  2. Masukkan garam dan air sejuk dan uli sehingga menjadi doh.
  3. Balutkan doh dengan plastik dan sejukkan di dalam peti ais sementara membuat fillingnya.

Filling

1 tin sardin dalam sos tomato 
Bawang besar dicincang 
Hirisan cili 
Perapan limau/lemon secukup rasa 
Garam secukup rasa

Cara Membuatnya

  1. Hancurkan ikan sardin dan masukkan bahan-bahan lain.

Cara Membuat Sardin Roll

  1. Keluarkan doh dari peti ais. Gelekkannya dengan rolling pin hingga nipis. Potong kepada bentuk segiempat tepat.
  2. Letakkan filling di atas doh dan roll.
  3. Hiris-hiriskan bahagian atas doh (jangan sampai putus) sebelum sapu telur kuning di atas doh tersebut.
  4. Bakar selama 40 minit dalam kepanasan 175C.
Resipi dimasukkan oleh: jeni Resipi ini telah dikunjungi sebanyak 28518 times kali.
Klik di sini untuk melihat semua resipi di bawah kategori Aneka Roti dan Pastri .
File Attachments File Attachments
Tiada attachment file yang bersangkutan dengan resipi ini.
Berapakah bintang yang anda berikan pada resipi ini?
User Comments Feedback Pengunjung Add Comment
User Comment lynnsham@resipi.net on Wed, Aug 27th, 2008 at 4:51 AM
Ini antara resipi yang telah saya cuba baru-baru ni.. Terima kasih pada Yong yang kongsi feedback dan resipi Sardine Roll ni.. disebabkan feedback Yong lah saya cuba resipi ni.. Juga terima kasih pada Kak Teh, tuan punya resipi.. Pastri sardine roll ni memang best.. tak ada cacat celanya.. nak buat pun senang. Untuk intinya saya cuma guna cili merah.. jadi kurang menepati citarasa tekak Melayu kami yang suka makanan yang pedas-pedas.. Saya ulang ya.. TEKAK KAMI.. sebab beberapa ofismate saya yang dapat merasa sardine roll ni, kata ok.. Satu lagi, saja saya taburkan oregano pada beberapa sardine roll sebelum dibakar sebagai hiasan..
User Comment yanti@resipi.net on Tue, Sep 9th, 2008 at 9:49 AM
Ini wa buat smlm...dpt lebih kurang 43 keping ...mmg sedap sungguh pastry dia...tambahan lg makan masih panas2...waduhhh....Lynn Sham yg mempopularkan nya disini...thanks lynn....ape saja yg nmpk sedap...pasti wa akan cobak...walaupun penat membuat karipap pusing lom abisssss...wakakakaka....
User Comment yong@resipi.net on Sat, Jan 26th, 2008 at 2:36 AM
zura, ni jenis lembut bukan crispy cam puff pastry tu.. ni lembut gebus kumulus nimbus.. best, cuba arr..
User Comment yong@resipi.net on Sat, Jan 26th, 2008 at 2:32 AM
Last Saturday saya menerai sardin roll yg tetiba membuak2 semangat nak menghayati kesedapannya.. Kali pertama & terakhir saya buat roll ni masa lom kawen dulu.. ni dah jumpa resepi kat blog Kak Teh (http://kakteh.blogspot.com) saya terus cuba.. mekasih berguni2 kat kak teh yg mengeshare resepi ni kat blog dia.. masa buat tu, inti sardin plak tak cukup, saya hentam ngan sausage ketot.. tapi tak digalakkan pasal tak 'ngam' rasanya.. dia kene ngan sardin or yg sewaktu dgn nya gak!! makan sardin roll ni panas2 pastu hirup teh-o panas.. nikmati bersama2 ngan 'teddybear' saya (anak sebok main kat luar).. pergh, nyaman sungguh!!!
User Comment zura@resipi.net on Sat, Jan 26th, 2008 at 2:34 AM
yong...... pastry ni jenis lembut cam roti or dia ada crispy skit cam puff pastry?
Related Questions Resipi Berkaitan
  1. Pizza Goreng
  2. Roti Gulungan Sardin Anim
  3. Cream Puff
  4. Homemade Roti Canai
  5. Roti Naik
  6. Chicken Pie
  7. Roti Kentang
  8. Roti Sandwich
  9. Temosa Makteh
  10. Pizza Yanti
  11. Bun Sosej Mini
  12. Chocolate Toffee Biscotti
  13. Kebab Zunita
  14. Cream Cheese Tart Yanti
  15. Mexican Bun
  16. Sweet Bun
  17. Chicken Pie Jeni
  18. Burger Bun
  19. Cheese Bun
  20. Roti Bawean
  21. Boston Banoffee Pie
  22. Pai Beri Biru
  23. Shepherdís Pie
  24. Cheddar Cheese Bread
  25. Sweet Dinner Rolls
  26. Traditional Sweet Scones
  27. Pratha Kak Nor
  28. Shawarma Daging
  29. Dark Chocolate Bread
  30. Horlick Milk Loaf
  31. Roti Teh Hijau Jepun
  32. Monkey Bread
  33. Sunflower Seed Loaf
  34. Whole Grain Orange Bread
Article Information Maklumat Tambahan
No Resipi: 825
Dimasukkan: 2008-01-25 1:32 AM
Rating: 3 Stars
 
Article Options Opsyen Resipi
Print Question Print Resipi Ini
Email Question Email Resipi kepada Kawan
Export to Adobe PDF Eksport ke PDF File
Export to MS Word Eksport ke MS Word
Bookmark Article
 
Search Knowledge Base Cari Peti Resipi
Google
   Copyright © ALL RIGHTS RESERVED 2007 Resipi.Net  

Powered by PHPKB Knowledge Base Software