0 0
Mac & Cheese Puteri Dee

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

250 gm Pasta Pasta yang pendek seperti macaroni, spiral dll
1 biji Bawang Besar dicincang
3 ulas Bawang Putih dicincang
220 gm Tomato Puree Brand Du Chef atau lain-lain
400 gm Daging Cincang
250 gm Cheddar Cheese diparut
100 - 200 ml Susu Segar
2 - 3 helai Bay Leaves / Daun Salam kering
1/2 sdt Oregano serbuk
1 sdb Tepung gandum
secukup rasa Garam
secukup rasa Gula

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Mac & Cheese Puteri Dee

  • Medium

Ingredients

Directions

Share

Ini salah satu resipi yang favourite di Resipi.net dahulu. Resipinya dikongsikan oleh officemate saya sendiri semasa masih bekerja di Malaysia. Resipi dari Puteri Dee.

 

Steps

1
Done

Sos Merah

Rebus pasta ikut arahan kat plastiknya. Bila dah masak, angkat dan toskan sampai kering.

2
Done

Tumiskan kan bawang besar dan bawang putih.

3
Done

Selepas naik bau masukkan daging cincang. Tumis hingga daging jadi putih-putih sikit. Jangan sampai air daging kering.

4
Done

Masukkan tomato puree. Api jangan kuat sangat.

5
Done

Koyak-koyakkan bay leaves masukkan dalam sos. Taburkan rempah oregano. Kacau rata.

6
Done

Perasakan dengan garam dan gula.

Sos merah ni jangan kering-kering sangat sebab kalau kering sangat nanti rasa pasta tu very dry. Boleh juga gunakan sos spaghetti yang segera tu macam cap prego ke dolmio ke kalau tak tahan masam tomato puree.

7
Done

Sos Putih

Masukkan susu ke dalam periuk atas api kecil.

8
Done

Masukkan susu ke dalam periuk atas api kecil.

9
Done

Masukkan tepung gandum sesudu tu.

10
Done

Kacau sampai semua cheese. Campuran ni jangan cair sangat nanti tak cantik bila dituang atas macaroni.

11
Done

Ok .. lepas dua dua siap. Sos merah tadi dicampurkan dengan pasta spiral yang dah siap tu. Gaul sampai sebati. Pastu masukkan dalam bekas. Agak-agak dah tuang separuh adunan, tuangkan campuran cheese jadikan ia satu layer atas pasta tadi. Kendian masukkan lagi balance pasta tadi sampai habis. Tuangkan lagi satu layer cheese diatasnya.

Kalau nak lagi mengancam taburkan shredded cheese atas layer atas ni dan bakar sekejap hingga golden. (Yang ni optional ye)

Siap !

jenimokhtar

Recipe Reviews

Average Rating:
(5)
Total Reviews: 1
jenimokhtar

Percubaan resipi dari Zeenie Adam from SG.

12936779_10153644607754405_2776529734505476886_n
previous
Ebiyaki XL
murtabak-mini
next
Murtabak Mini Ekspress
12936779_10153644607754405_2776529734505476886_n
previous
Ebiyaki XL
murtabak-mini
next
Murtabak Mini Ekspress

Add Your Comment