recent posts

Sup tulang

Yg ni masak hari jumaat. ~ Nik Hazlini Bahan 1 kg tulang 2 s/b minyak makan 3 s/b rempah sup/kurma [bancuh dgn air sikit] 1 pokok daun sup dan daun bawang [hiriskan] garam bawang goreng air secukupnya Bahan tumbuk 7 ulas bawang merah 3 ulas bawang putih 3 sm halia 1...

Sup Ayam dengan Fucuk Goreng

Sup Ayam buat semalam saing gulai ayam. Hanny takda kincham (lily bud) & suhun, so tak taruk… Kalau ada lagi sedap… Ni ada gambar fucuk goreng sekali. Fucuk goreng ni kalau hidang dengan mee kari pun sedap. Cubalah. ~ Hanny Bahan 1/4 ekor ayam (potong...

Sup shitake tofu ikan

Ni kira makanan org dietlah……….buat tadi jugak utk diri sendiri. Bahan Sedikit cendawan shitake kering nipis – rendam dan potong halus 1 bekas tofu lembut – potong kecil 250 gm isi ikan tenggiri / dori  potong kecil 5 ketul crab stick...

Sup Sayur Suhun + Fucuk

Makanan berkhasiat untuk orang yang jaga makan macam saya………….tapi x payahlah campur nasi ye. Cuba kurangkan karbohidrat. ~ Nik Hazlini Bahan 3 ulas bwg putih – tumbuk dan tumiskan dgn sedikit minyak Suhun } Rendam Fucuk }...

Sup Tauhu Rebus

Sesuai bagi sesapa yang nak lari dari makanan berminyak.  Lagi satu, penyediaan mmg senang sangat, main campak2 jer… hehehe… ~ Anim Penyulawa Bahan 2 keping tahu soya – di dadu hirisan lobak merah daun sup (saderi) – potong 1″ bawang...

Sambal Petai Apak

Resipi dari Puan Suryati @ K.long Yati dari Seremban – cousin suami ~ Hanny Bahan Petai Telur Ikan bilis Bawang besar Cili kisar Cara Goreng petai dulu sekejap. Jgn lama2 nanti kecut. Tumis cili kisar sampai garing & letak gula sikit aje supaya cili tadi...

Sambal Goreng Tempoyak

Senang sangat nak buat sambal ni.. resipi campak-campak belajar dari arwah emak.. jika berminat, resipi saya sertakan di bawah. ~Lynn Sham~ Bahan Cili padi, ditumbuk/kisar lumat Ikan bilis, digoreng Bawang besar, dihiris Tempoyak Cara Panaskan minyak dalam kuali...

Sambal Goreng Jawa

Resipi arwah emak.  ringkas jer bahan2nya mengikut apa yg ada kat dapur kita.  boleh ditambah hati ayam/lembu atau sebagainya kalau mau.  asasnya tetap sama. ~ Anim Penyulawa Bahan A) Deep fried n aside tauhu – didadu (bean curd – diced) tempe –...

Sambal Cili Hijau

Disebabkan banyak stok cili hijau di rumah, saya pun mencari resipi sambal cili hijau untuk dicuba. Terjumpa resipi ini dan terus saya cuba. Memang sedap resipi ini. Resipi yang akan saya simpan untuk anak cucu ~ Jeni Mokhtar Sumber :...

Kuah Dal

Ini resipi yang dicuba untuk dimakan bersama roti arab dan ayam tandoori tempoh hari. Ayam tandoori tu guna rempah tandoori aje. Senang rupa-rupanya kuah dal ni. Lain kali boleh buat lagi. ~ Jeni Mokhtar Sumber...

Kacang Phool

Kacang Phool enak dimakan dengan roti ya kawan-kawan. ~ Jeni Mokhtar Bahan 1 biji bawang putih sedang dipotong dadu 1 sudu besar cili kisar 1 biji tomato buah ranum 1-2 sdb tomato sos 2 cawan daging kisar 2 sdt jintan putih tumbuk 1 sdt jintan manis tumbuk 1 tin...

Garlic Butter Spread

Ini resipi garlic butter spread yang digunakan untuk buat garlic bread atau garlic bun. Cuma sapukan atas roti dan bakar. Boleh simpan dalam peti ais bahagian bawah utk stok. ~ Jeni Mokhtar Bahan 100gm butter softened 3 ulas bawang putih 1/2 sdt dried parsley Garam...

Cili Jeruk

Cili Jeruk ni saya buat sebelum buat Mee Hailam kat atas tu. Memang dari kecil-kecil cukup suka makan cili jeruk ni dengan apa-apa mee. Tengah type ni pun rasa kecur air liur haha. Method membuat cili jeruk ni ikut cara yang pernah Diana A tempekkan dulu iaitu dengan...

Capati & Dhall

Kiriman Ina Uzir Bahan capati 400gm tepung attar (saya beli brand alagapas) 3 sudu penuh marjerin 2 sudu KFC garam (kalau sudu metrik lebih kurang 3/4 – 1 sudu kot) air suam secukupnya Bahan Dhal Segenggam kacang Dhal dibasuh 2 biji bawang besar 2 ulas bawang...
popular posts
recent comments
  • Faris: Kak.. ni roti canai ke Lebanese Bread ni.....
  • azhanida: saya akan cuba mmg nampak pun dah tahu sedap.....gebus gitu...
  • iza: resipi kek cheese nie boleh dikukus ke?? bukan hanya utk dib...
  • Liza: Di mana boleh dapat tin kacang ful (java beans) tu? tak semu...
  • jeffiema: slm,,guna pisang apa yerk?...
recent from Nasi Nasi Serai
Nasi Serai Nasi ni resipi sendiri. Anak2 suka nasi berperisa macam ni… ~ Hanny Bahan Beras (guna beras biasa je) Bawang besar (hiris bulat) Bawang putih (crushed) Bunga lawang, buah pelaga, kayu manis (kalau tak nak taruk pun boleh) Daun pandan sehelai (simpul) Serai 3-4 batang ( titik) Stok ayam atau daging...
recent from Kuih-muih Tepung Goreng Pisang Norazie
Tepung Goreng Pisang Norazie Ni percubaan pertama menggoreng pisang seumur hidup Guna resipi yang Norazie share kan tak lama dulu. Memang fofular resipi ni kat RNet. Terima kasih ye azie .. memang puas hati. Tepungnya krup krap. 2 thumbs up ! ~ Jeni Mokhtar Sumber : Norazie Bahan 10 sudu tepung beras 2 sudu tepung ubi kayu 1/2-1 sudu...
recent from Roti Capati & Dhall
Capati & Dhall Kiriman Ina Uzir Bahan capati 400gm tepung attar (saya beli brand alagapas) 3 sudu penuh marjerin 2 sudu KFC garam (kalau sudu metrik lebih kurang 3/4 – 1 sudu kot) air suam secukupnya Bahan Dhal Segenggam kacang Dhal dibasuh 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih segenggam ikan bilis ** semuanya...
recent from Mee Mee Bandung
Mee Bandung Kiriman ~ Ina Uzir Bahan 600gm mi kuning 100gm daging 100gm isi ayam 100gm udang 3-4 biji bawang besar 3-4 ulas bawang putih *sedikit udang kering (direndam dengan air panas) 2-3 senduk cili blender (ikut pedas) 3/4-1 cawan tomato sos 2 liter air sawi 3-4 biji telur gula garam 3-4 sudu besar tepung gandum...