Kuih Kasui

Hari tu beli kaswi keras plak..tak sedap…sudahnya intai2 resepi mana kaswi yg best…tertarik di hati nak cuba blackmore punya kaswi…fback memberansangkan jadi terajin plak buatlah kaswi ni malam tadi. Kiriman ~ Mak Lang Azie

Sumber : Blackmore

Bahan-bahan

1 cawan gula
1 ketul besar gula melaka
5 cawan air
11/2 cawan tepong gandum
1/2 cawan tepong kanji
1/2 cawan tepong beras
3 sudu makan air kapur
1 sudu makan coklat paste (to give u that perfect brown color)
daun pandan
loyang yang disapukan ngan sedikit minyak makan

Cara

  1. Gunakan 2 cawan air untuk memasak gula melaka dan gula pasir bersama daun pandan tadi.
  2. Masak hingga gula larut kemudian tapis dan ketepikan.
  3. Kemudian add in the remaining 3 cups of water tadi agar mixture nie lekas sejuk.
  4. Bila ianya sejuk, masukkan tepong2 tadi dan kacau rata.
  5. Add in air kapur dan chocolate paste dan kacau rata.
  6. Kemudian tapiskan adonan nie. Kalau ada ketulan2 tepong ditapis, larutkan ianya.
  7. Bila dah tapis, tanakkan sebentar mixture nie under slow fire for a few minits dalam 5 minit jer dah ok. Mesti kacau selalu mixture nie.
  8. Kemudian masukkan dalam loyang dan kukus for 45 minits.
  9. Setelah ianya masak, permukaan kuih nie selalunya lembab sedikit when it is hot. Ambil kertas kitchen roll dan just gently dab dry permukaan kuih nie. Biarkan ianya sejuk sebelom memotongnya menggunakan pisau plastic.
  10. Kalau pakai acuan yang kecil2 tu, lapkan acuan nie ngan minyak dan biarkan dalam kukusan for few minits.
  11. Kemudian pour in the mixture. Kukus for about 10 minits….
Share
468 ad
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...


Leave a Reply