Potato Salad Murnie

Potato Salad Murnie

Resipi ini member RNet Murnie telah kongsikan setelah menghadiri Gathering Geng RNet di Temasik. Bahan dan cara membuatnya sangat mudah dan rasanya sangat sedap. Malah lebih sedap dari potato salad yang dimakan di kedai-kedai. Sukatan di bawah ini agak banyak kerana ia mengikut sukatan yang Murnie buat untuk gathering tersebut. Jadi kalau nak buat, bolehlah kurangkan sukatan resipi ini.

Sumber : Murnie
Gambar : Murnie & Jeni
Tarikh : 16 Januari 2006

Bahan-bahan

10 biji kentang, di rebus dan potong dadu
2 biji bawang, di potong dadu halus
5 batang gherkin, di potong dadu halus (optional)(gherkin nie i beli at cold storage, dia macam preserved timun kecil)
5 biji telur, direbus dan dipotong kasar
Secukup rasa mayonnaise
Sedikit salt and pepper
Daun bawang untuk garnish

Cara

  1. Put all the ingredients in a big bowl and mix with mayo, salt and pepper.
  2. Then garnish with daun bawang.

Feedback Resipi

Kak Shurinah : Semalam saya dah cuba buat potato salad Murnie, memang besttt….. Instead of gherkin yang dalam botol tu….. saya gunakan yang fresh, (sejenis timun yang kecil, dark green colour) dipotong dadu kecil2, chopped hard-boiled eggs, campurkan dengan mayonis and black pepper.  Campurkan sedikit gula, saya tak gunakan lime juice, sebab pada saya mayonis tu pun dah cukup masam.  Kebetulan masa tu my parents datang, bagi diaorang rasa…, my father cakap….. eh sedap lah, nak tambah lagi le…. boleh bagi rating 4 out of 5…

Rasanya kalau dicampur dengan spiral pasta yang kecil2 tu pun mesti sedapkan….. (Jangan marah ye Murnie… kita ubah-ubah pulak resipi awak….) Bukan apa… anak2 bujang saya tu memang suka makan western food….. Malam ni mesti buat lagi, sebab my eldest son balik from UiTM weekend ni….Thanks Murnie for the recipe yang sedap dan sempoi ni….

Ain : Dek terliur nengok potato salad gathering RN kat sg, ain pon cuba lah buat, dah 2 kali. Komenku… hmmmm… yummy… even hubby yg x minat kentang pon makan bertambah2. Bekalkan dia suh makan bfast, dia kata nak sikit jer, nak rasa (tu pon sbb tgk i buat byk nak bagi ofismate rasa, dia jeles nak gak). Tup2 pagi tu dia sms, potato salad tu sedap sesgt, x cukup. Baru dia tahu penangan potato salad ni. 1st time buat dah siap tuk bekalkan dia, dia boleh kata xnak. Bagi kat adik yg pi keje sekali. My adik pon tersgt la suka. Member2 yg rasa pon dah berkenan n mintak resepi nak try sendiri.

Thanks murnie, for d marvelous recipe. Kenny rogers punya pon x sedap camni. My hubby kata telur rebus tu yg add xtra flavour. I dah tuka sket, sbb gherkin cari x jumpa2. Dah x sabar, wat jugak. xde gherkin, kita perah air limau nipis utk beri rasa masam sket supaya x muak. Baru2 ni gi cold storage Klcc baru jumpa gherkin.

Jeni : Malam tadi kita rebus ubi dan pagi ni kita rebus telur. Sempat buat untuk bawa ke office.

Saya buat separuh dari sukatan di bawah. Bawang saya gunakan bombay onion. Saya tak letak Gherkin sebab smlm masa nak beli ada satu brand saja dan ingredients dia ada white wine vinegar. Terus ku kensel. Walau bagaimana pun, walau pun gherkin tiada Potato Salad ni bagi ku sangat lah sedapnya. Mak ku suka, Dee suka dan opismate ku sorang lagi pun suka.

Terima kasih Murnie untuk resipi yang lazat, enak dan da bomb !



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *