Dapur Berasap Selepas Online

Dendeng Daging Puti Mazura

Dendeng Daging Puti Mazura

Ini pula resipi yang telah dicuba semalam. Memang marvelous !! Memang kalau resipi Puan Puti Mazura tak pernah mengecewakan tastebud ku. ūüôā¬†Daging¬†dendeng ni saya goreng tak sampai garing sebab saya kalau makan nasi mesti nak ada kuah-kuah sikit. Saya gunakan 500 gm¬†daging¬†tapi kuantiti bahan-bahan lain saya maintain sukatannya.¬†

Sumber : Puti Mazura 
Gambar : Jeni


1 kilo daging batang pinang , bang with mallet until soft, marinate with sugar, salt and a few dashes of soy sauce. Leave to marinade for at least 2 hours
10 ulas bawang merah, ditumbuk kasar
5 ulas bawang putih ditumbuk kasar
15 tangkai cili kering, direbus dan dikisar
4 batang serai, dikisar bersama cili kering3 camca besar ketumbar, disangrai dan kisar kasar setengah cawan air asam jawa
4 camca besar kicap manis
1 cawan air (atau lebih)
garamgula
3 cawan minyak

Cara

  1. Pijarkan dua sudu makan minyak, tumis bawang dan bawang putih hingga naik bau.
  2. Masukkan ketumbar dan goreng sampai wangi.
  3. Masukkan cili pes, goreng hingga terbit minyak.
  4. Masukkan¬†daging¬†yang telah diperap dengan bahan perapan sekali, balik-balikkan untuk “seal”nya.
  5. Bila sudah “seal”¬†daging, masukkan air, didihkan dan kemuidan kecilkan api, tutup kuali/periuk.¬†
  6. Bila daging sudah empuk, buka penutup, masukkan air asam jawa & kicap dan biarkan renih sehingga air kering.
  7. Masukkan minyak masak yang selebihnya dan besarkan sedikit api.
  8. Goreng sehingga kering dan garing, masukkan gula dan garam (jika masih tawar)

Feedback

yg nie mmg sedap giler, kejap je habis.  Husband kata awak buat sikit sgt
‚Ķ hhehehe ‚Ķ sikit tak sikit la 1kg¬†daging¬†gak tu ‚Ķ ūüėČ

LindaZA
Daging Dendeng LindaZA


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *