Pasta Bake Ayam Kepci

Pasta Bake Ayam Kepci

Semalam hari membeli barang-barang dapur setelah 2 minggu tak keluar. Selepas habis memborang umminya dah tak larat nak masak. Pagi sebelumnya dah goreng nasi. Nasi goreng pun dah nak habis. Jadi saya mengoffer anak untuk order take-out sahaja. Memandangkan kalau KFC semua anak-anak boleh makan,…

Kuih Bakar Pandan

Kuih Bakar Pandan

Hari ini saya mencuba resipi kuih bakar pandan yang telah dikongsikan oleh member RNet Roz Othman dan Norhayati Basri. Resipinya senang sangat hanya menggunakan blender untuk mengisar semua bahan dan kemudian boleh terus dimasukkan ke dalam loyang untuk dibakar. Masa yang digunakan untuk membakar kuih…

Roti Bawean (Boyan)

Roti Bawean (Boyan)

Kiriman : Kamisah KassimTarikh : 24 Mei 2007 Kepada teman2….ini roti boyan (bawean). Roti ni memang seDDAP…di makan dengan sambal tumis ikan bilis . Tadinye masa baru2 nak buat roti ni …. terkial2 juga…tk tau samada nk goreng dengan minyak banyak atau goreng dgn sikit minyak…,…

Instant Puff Cranko

Instant Puff Cranko

Kiriman : Mak Lang AzieSumber : Lynn Mohd @ Cranko21Tarikh : 11 Nov 2005 Ni ada resepi mudah dan simple jer.Manalah tau kot2 ada tetamu yg datang mengejut macam bidan terjun…Maklang buat puff sardin.Balik kije nanti nak buat puff bilis pulak. Bahan asas yg diperlukan:- Roti prata/roti canai segera-biarkan lembut skit…

Stew Daging

Stew Daging

Ini menu yang dibuat semalam. One pot meal orang cakap. Daging sayuran semua masak sekali. Saya guna periuk masak atas dapur. Jadi lama juga nak tunggu dagingnya empuk. Kalau ada instant pot atau pressure cooker bolehlah guna yang itu. Seperti biasa sampai malam tinggal sikit…

Sawi Sos Tiram

Sawi Sos Tiram

Beberapa hari lepas saya membeli stok sayur-sayuran untuk dimakan semasa MCO ini. Antaranya sawi, kentang, kobis dan cili. Disebabkan sawi cepat rosak jadi kita masak sayur sawi ini dulu. Resipi ini memang menjadi favourite keluarga saya sejak kami makan di Chicken Rice Shop. Nak buat…

Chicken Fajita Pasta

Chicken Fajita Pasta

Semalam anak-anak request tak nak makan nasi. Cari dalam almari ada sebungkus pasta macaroni. Dan hari tu ada test buat sendiri rempah fajita. So saya pun merayap di pinterest cari apa yang boleh dibuat dengan benda-benda ni. Terjumpalah resipi Chicken Fajita Pasta. Saya tengok beberapa…

Lempeng Lembut

Lempeng Lembut

Hari ni saya buat lempeng awal-awal pagi lagi sebab sekolah anak-anak akan start online class pukul 9 pagi setelah 1 minggu sekolah tutup. Kuah saya guna lauk ayam masala semalam yang masih berbaki lagi. Lempeng ini lembut ala-ala crepe. Sesuai sangat dimakan dengan kuah-kuah kari,…

Roti Jala

Roti Jala

Roti Jala ini memang kegemaran anak-anak saya. Kalau ada roti jala memang tak makan benda lain dah. Saya perasan dalam chest freezer saya ada satu bekas kari ayam frozen yang saya buat beberapa minggu lepas. Jadi semasa MCO ini kita masaklah apa yang ada. Gali-gali…

Cinnabon Cinnamon Rolls Copycat

Cinnabon Cinnamon Rolls Copycat

Cinnamon Roll ni anak saya Alysha yang buatkan. Umur Alysha hujung tahun ini 15 tahun. Masyaallah tabarakallah. Rajin baking senang hati maknya sebab maknya tak berapa pandai bab baking ni. Resipi asalnya dia cari di pinterest. Bun yang terhasil saya rasa memang lebih kurang cinnabon.…