Cencaru Kerutub Hitam

Cencaru Kerutub Hitam

Maklang dah try resepi chef zaidah ni…sedappp. Resepi dari RASA bulan ni punya…sapa tak beli maklang tempek gaklah resepinya…..Mak maklang biasa buat untuk maklang dalam pantang tapi letak santan, guna ikan kering kurau..sedap oooo…lepeh makan peghut panas jer. Cencaru Kerutub Hitam Sumber : Chef ZaidahKiriman : Mak…

Kek Buah Kukus Norazie

Kek Buah Kukus Norazie

Saya cuba resipi ni pada 19 Sept. Hari ni baru sempat ambil gambar. Terima kasih banyak pada Norazie yang sudi melayan segala pertanyaan saya sehingga terhasilnya kek seperti dalam gambar yang saya sertakan. Zie, memang macam ni ke rupanya? Bagi komen sikit. Sumber : Norazie…

Dodol Durian

Dodol Durian

Seminggu yang lalu, atas rasa “teringin nak makan”, saya kacau dodol perisa durian. Memandangkan sekarang ni musim durian dan murah serta senang nak dapat kat tempat saya ni, saya pun buat dodol perisa durian. Saya kacau dalam kuali biasa je atas dapur gas dengan api…

Cheesecake Durian

Cheesecake Durian

Hari ini tiba-tiba teragak nak share resipi yg ku gugel ni. Tak ingat siapa lak tuan punyanya. Memang recommended sangat. Terdengar si bujang kecik bagi komen kat kakaknya, “kak rasa macam makan durian laaa” :)) So sapa yang penggemar deghoyan + xtra koles tu sila-silakan menchobak ye. Yang ini…

Seri Kaya Sarah Sayang

Seri Kaya Sarah Sayang

Assalamualaikum, kelmarin saya try resipi Seri Kaya ini sebab anak-anak dan suami suka makan dengan roti. Lagi pun kalau nak kaya kena selalu makan kaya. Hahaha acah aje. Memang sedap betul kaya ni. Saya rasa kalah dari kedai. Buatnya pun tak susah (walaupun 3 kali baru saya lulus buat gula hangus 😛…

Ayam Golek Risya

Ayam Golek Risya

Ini resipi ayam golek yang dipromote baik oleh kawan baik saya. Saya try buat 2 hari lepas memang marvelous rasanya. Dan senang pulak tu. Rasa macam sambal ikan bakar yang dijual di pasar ramadan pun ada. Cubalah anda sure tak menyesal. Alina pon dah try…

Nasi Kerabu Istimewa Noraini

Nasi Kerabu Istimewa Noraini

Resipi ini memang menjadi favourite saya dari dulu. Gambar yang ini pun dari gambar lama 10 tahun dulu semasa tinggal di Riyadh. Terima kasih buat Puan Noraini yang berkongsi resipi dengan detail sekali. NASI KERABU ISTIMEWA NORAINI Kiriman : Jeni Sumber : noraini@antara1.po.my Bahan dan Penyediaan NASI…

Sugar Cookies

Sugar Cookies

Acuan ini saya beli dah dekat 2 tahun rasanya. Tapi tak pernah lagi merasmikannya. Jadi saya pun cari-cari resipi untuk stamped cookies. Yang ini nampak simple jadi saya pun cubalah. Rasanya biasa-biasa sahaja. Ala-ala shortbread macam tu. Next time nak cuba yang ada perisa peanut…

Cookies & Cream Cheesecake

Cookies & Cream Cheesecake

Ini cheesecake yang tak perlu dibakar. Cuma chillkan sahaja. Dibuat pada 30 September 2008 dulu. Cookies and Cream Cheesecake Sumber : The Australian Women’s Weekly (Chocolate 70 wicked recipes) Bahan-bahan 250g biskut coklat150g mentega cair2 tsp gelatin1/4 cawan air / 60 ml air360g cream cheese…

Sambal Goreng Jowo Kak Su

Sambal Goreng Jowo Kak Su

Assalamualaikumu & Salam Sejahtera .. Selain set Nasi Briyani, sempat juga saya cuba resipi Sambal Goreng Jawa ni.  Saya gunakan resipi dari Kak Su (Toshiba) sebagai panduan.  Senang sebab ada sukatan.  Tetapi..  a)  saya gantikan tetelan dengan daging dan kurangkan kuantitinya kerana b)  saya tambah paru dan hati + mempedal ayam – ceduk…