Seri Kaya Sarah Sayang

Seri Kaya Sarah Sayang

Assalamualaikum, kelmarin saya try resipi Seri Kaya ini sebab anak-anak dan suami suka makan dengan roti. Lagi pun kalau nak kaya kena selalu makan kaya. Hahaha acah aje. Memang sedap betul kaya ni. Saya rasa kalah dari kedai. Buatnya pun tak susah (walaupun 3 kali baru saya lulus buat gula hangus 😛…

Ayam Golek Risya

Ayam Golek Risya

Ini resipi ayam golek yang dipromote baik oleh kawan baik saya. Saya try buat 2 hari lepas memang marvelous rasanya. Dan senang pulak tu. Rasa macam sambal ikan bakar yang dijual di pasar ramadan pun ada. Cubalah anda sure tak menyesal. Alina pon dah try…

Nasi Kerabu Istimewa Noraini

Nasi Kerabu Istimewa Noraini

Resipi ini memang menjadi favourite saya dari dulu. Gambar yang ini pun dari gambar lama 10 tahun dulu semasa tinggal di Riyadh. Terima kasih buat Puan Noraini yang berkongsi resipi dengan detail sekali. NASI KERABU ISTIMEWA NORAINI Kiriman : Jeni Sumber : noraini@antara1.po.my Bahan dan Penyediaan NASI…

Sugar Cookies

Sugar Cookies

Acuan ini saya beli dah dekat 2 tahun rasanya. Tapi tak pernah lagi merasmikannya. Jadi saya pun cari-cari resipi untuk stamped cookies. Yang ini nampak simple jadi saya pun cubalah. Rasanya biasa-biasa sahaja. Ala-ala shortbread macam tu. Next time nak cuba yang ada perisa peanut…

Cookies & Cream Cheesecake

Cookies & Cream Cheesecake

Ini cheesecake yang tak perlu dibakar. Cuma chillkan sahaja. Dibuat pada 30 September 2008 dulu. Cookies and Cream Cheesecake Sumber : The Australian Women’s Weekly (Chocolate 70 wicked recipes) Bahan-bahan 250g biskut coklat150g mentega cair2 tsp gelatin1/4 cawan air / 60 ml air360g cream cheese…

Sambal Goreng Jowo Kak Su

Sambal Goreng Jowo Kak Su

Assalamualaikumu & Salam Sejahtera .. Selain set Nasi Briyani, sempat juga saya cuba resipi Sambal Goreng Jawa ni.  Saya gunakan resipi dari Kak Su (Toshiba) sebagai panduan.  Senang sebab ada sukatan.  Tetapi..  a)  saya gantikan tetelan dengan daging dan kurangkan kuantitinya kerana b)  saya tambah paru dan hati + mempedal ayam – ceduk…

Strawberry Custard Slice

Strawberry Custard Slice

Resipi yang saya cuba tahun 2011 dahulu. Macam fruit tart tapi versi nak cepat.  Kiriman : JeniSumber : Australian Women’s WeeklyTarikh : 19 Disember 2011 Strawberry Custard Slice Bahan-bahan 2/3 cawan (160 ml) susu segar1/2 cawan (125 ml) pouring cream – saya guna whipping cream1…

Rasam, Sambal Kelapa & Ikan Masak Ladop

Rasam, Sambal Kelapa & Ikan Masak Ladop

Saya nak kongsi resepi menu makan siang semalam. Kuah Rasam, Sambal Kelapa dan Ikan Masak Ladop (ni masakan org India, arwah bapa yg selalu masak)  Sumber : Zahara BeeTarikh : 10 Ogos 2008 Rasam Bahan kisar:1 sdm jintan kasar1 sdm jintan halus1 sdm lada hitam2 labu bawang…

Pesamah Daging

Pesamah Daging

Semalam cuba resepi pesamah daging ni. saya guna daging kambing. kalau nk tukar ngan aym pun boleh.. sangat la senang nak masak. sedap jugak kalau buat colek roti arab. agak-agak bosan dengan rendang, memang patut cuba pesamah ni Kiriman : AslindaSumber : Mingguan wanita bil:1377Tarikh :…

Rendang Pucuk Ubi

Rendang Pucuk Ubi

Assalamualaikum dan salam sejahtera..Inilah rupa rendang pucuk ubi yang saya buat semalam..Pucuk ubi ni N9 mari.. dah beberapa kali beli kat sini tapi jauh lebih banyak daun ubi tua dari pucuknya.. tu pesan kat adik bawakan semalam sebab jumpa adik kat rumah pengantin lelaki (pengantin…