Pesamah Daging

Pesamah Daging

Semalam cuba resepi pesamah daging ni. saya guna daging kambing. kalau nk tukar ngan aym pun boleh.. sangat la senang nak masak. sedap jugak kalau buat colek roti arab. agak-agak bosan dengan rendang, memang patut cuba pesamah ni Kiriman : AslindaSumber : Mingguan wanita bil:1377Tarikh :…

Homemade Burger Patties

Homemade Burger Patties

Kali ini saya nak share pula resipi homemade burger kegemaran ramai. Resipi ini saya dapat dari group MAHN. Tetapi masa tu terlupa nak save nama tuan punya resipi. Dari burger patties ni bolehlah buat bermacam-macam jenis burger, burger speciallah, burger prosperitylah, cheeseburgerlah dan macam-macam lagi.…

Bebola Daging Chef John

Bebola Daging Chef John

Beberapa hari lepas saya telah mencuba resipi meatball yang paling banyak rating di website allrecipes. Meatball tersebut saya makan dengan pasta. Dan masih ada bakinya. Jadi hari selepasnya saya makan dengan roti pulak. Ala-ala meatballs sub kat Subway. Untuk kali ini saya share dulu resipi…

Stew Daging

Stew Daging

Ini menu yang dibuat semalam. One pot meal orang cakap. Daging sayuran semua masak sekali. Saya guna periuk masak atas dapur. Jadi lama juga nak tunggu dagingnya empuk. Kalau ada instant pot atau pressure cooker bolehlah guna yang itu. Seperti biasa sampai malam tinggal sikit…

Paru Berlada

Paru Berlada

Weekend lepas saya plan nak buat paru berlada ini untuk dimakan bersama nasi lemak. Tetapi setelah siap nasi lemak, saya pun nak kepenatan nak masak paru pulak. Jadi paru ni saya masak sehari selepas masak nasi lemak tu dan makan dengan nasi putih biasa sahaja.…

Dendeng Daging Puti Mazura

Dendeng Daging Puti Mazura

Ini pula resipi yang telah dicuba semalam. Memang marvelous !! Memang kalau resipi Puan Puti Mazura tak pernah mengecewakan tastebud ku. 🙂 Daging dendeng ni saya goreng tak sampai garing sebab saya kalau makan nasi mesti nak ada kuah-kuah sikit. Saya gunakan 500 gm daging tapi kuantiti bahan-bahan lain…

Puff Daging

Puff Daging

Sumber dan gambar kiriman : Ina Uzir Bahan Inti daging400gm daging cincang Ramly1 biji bawang besar Holland2 ulas bawang putih1 cawan sos tomato1 sudu teh oreganogaram dan gula secukup rasaAir Bawang putih dicincang halus. Bawang besar dipotong dadu. Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang besar dan bawang putih. Bila…

Daging Masak Kerisik

Daging Masak Kerisik

Last week, try wat daging msk kerisek ni….sedap jugak rasanya. Menurut Cranko, resepi ni diambil dlm rancangan memasak Indo last yr. Selain daging, boleh gantikan ngan ayam atau itek. Sumber : CrankoGambar & Kiriman : Mak Lang Azie Bahan-bahan A1 kilo daging lembu – potong dadu sebesar 2 inchi (cuci dan…

Daging Masak Kicap Tok Jah

Daging Masak Kicap Tok Jah

Sumber : Hellikonia/ Yatt RahimGambar : Mak Lang Azie 1/2 kg daging batang pinang – di hiris lebarboleh juga dicampur dgn hati lembu (kepada yg suka..)15 tangkai cili kering3 ulas bawang merah3 ulas bawang putih1/2 inci halia1/2 camca teh jintan besar1/2 camca teh jintan kecil1…

Daging Masak Merah

Daging Masak Merah

Hallooo … ini masakan yang dibuat semalam. Ulang tayang dah banyak kali ku cuba 🙂 Sumber : Azie Norazie Penyediaan Daging1kg daging batang pinang – jgn potong, biar seketul besar atau biar dlm 1/2 x 2. [Rebus hingga empuk – air jgn buang] Cara Dah empuk, hiris nipis.…