Burnt Cheesecake

Burnt Cheesecake

Pada malam 1 Ramadan hari tu tekak ni tiba-tiba terasa nak makan ciskek terbakar tu. Tapi tak nak buat banyak-banyak. Bulan puasa nak makan banyak mana lah sangat kan. Tanya kat kawan-kawan geng RNet. Maka Ujen pun bagi satu resipi yang dia pernah buat google…

New York Pizza Style

New York Pizza Style

Ini base pizza yang anak saya Kak Obit buat minggu lepas. Roti Pizza yang terhasil lembut sedap pada tekak saya. Anak-anak saya suka style thin crust manakala saya pula suka yang tebal. Untuk dapatkan thin crust adunan yang terhasil dari resipi ini dibahagikan kepada 2…

Bread Bowl Mangkuk Roti

Bread Bowl Mangkuk Roti

Semalam anak request nak makan stew daging lagi. Jadi saya menggunakan instant pot untuk masak stew dan request anak saya buatkan Bread Bowl ni untuk dimakan bersama stew daging tu. Resipi Bread Bowl cari di pinterest. Resipi Stew Daging dah update beberapa minggu lepas. Resipi…

Donat Crispy & Creamy

Donat Crispy & Creamy

Assalamualaikum dan salam sejahtera, setelah beberapa hari di wall FB saya lalu beberapa posting donat dari kawan-kawan, saya membuat keputusan untuk mencuba juga membuat donat sendiri dengan menggunakan resipi lama yang pernah saya cuba dulu. Setelah dibelek-belek email lama dari zaman perkongsian resipi group Rnet…

Cinnamon Roll Pancake

Cinnamon Roll Pancake

Seperti biasa musim-musim MCO ni saya suka berjalan-jalan di Pinterest. Sebab nak jalan-jalan di luar tak boleh kan. So saya terjumpa resipi Cinnamon Roll Pancake ini semasa saya mencari resipi Cinnamon Roll Bun. Anak-anak saya suka sangat Cinnamon Roll Bun tu. Tapi nak buat agak…

Murtabak Perantau

Murtabak Perantau

Assalamualaikum dan salam sejahtera,mengenangkan ramadan ini tiada Bazaar Ramadan maka semalam saya mencuba lagi resipi yang dah lama tak buat. Resipi murtabak perantau. Resipi yang senang dan cepat untuk dibuat. Intinya kita boleh buat in advance dan frozenkan. Jadi bila nak makan boleh terus defrostkan…

Brioche & Ayam BBQ

Brioche & Ayam BBQ

Hari ni anak saya terasa nak baking sesuatu. Dia lihat dalam peti ais ada baki buttermilk yang digunakan semasa buat Cinnamon Roll Bun hari tu. Jadi dia pun mulalah berjalan-jalan di pinterest dan terjumpa resipi ini. Resipinya sangat mudah. Tak perlu uli sampai elastik dan…

Kroket Kentang Berkeju

Kroket Kentang Berkeju

Ini resipi untuk Kroket Kentang Berkeju semalam. Tak ada exact sukatan. Takpe kudapan yang macam ni boleh agak-agak sahaja. Nak letak bahan extra atau nak tukar bahan pun boleh. Semalam anak saya makan kroket ni cicah sos tomato. Sedap juga. Lainkali boleh buat untuk frozen…

Kuih Lapis Merah

Kuih Lapis Merah

Ini dia resipi Kuih Lapis Merah yang saya cuba semalam. Resipinya senang sekali. Semuanya blend sahaja, bahagikan kepada 2 warna dan kemudian lapis. Saya kukus menggunakan pengukus elektrik. Pada lapisan terakhir saya tak perasan air dah kering. Jadi permukaan tak berapa cantik dan licin.😅 Dalam…

Apam Balik

Apam Balik

Hari sabtu lepas saya cuba resepi apam balik dr kak noorma musa : http://www.noorma.tk/  Tak sangka lak saya leh buat apam balik sendiri…hehhe…syok la buat apam balik nie sebab jadik cantik dan sedapppp.  cuba la ekk…mudah je…satu adunan leh dpt 4 biji apam balik. APAM…