Strawberry Custard Slice

Strawberry Custard Slice

Resipi yang saya cuba tahun 2011 dahulu. Macam fruit tart tapi versi nak cepat.  Kiriman : JeniSumber : Australian Women’s WeeklyTarikh : 19 Disember 2011 Strawberry Custard Slice Bahan-bahan 2/3 cawan (160 ml) susu segar1/2 cawan (125 ml) pouring cream – saya guna whipping cream1…

Rasam, Sambal Kelapa & Ikan Masak Ladop

Rasam, Sambal Kelapa & Ikan Masak Ladop

Saya nak kongsi resepi menu makan siang semalam. Kuah Rasam, Sambal Kelapa dan Ikan Masak Ladop (ni masakan org India, arwah bapa yg selalu masak)  Sumber : Zahara BeeTarikh : 10 Ogos 2008 Rasam Bahan kisar:1 sdm jintan kasar1 sdm jintan halus1 sdm lada hitam2 labu bawang…

Pesamah Daging

Pesamah Daging

Semalam cuba resepi pesamah daging ni. saya guna daging kambing. kalau nk tukar ngan aym pun boleh.. sangat la senang nak masak. sedap jugak kalau buat colek roti arab. agak-agak bosan dengan rendang, memang patut cuba pesamah ni Kiriman : AslindaSumber : Mingguan wanita bil:1377Tarikh :…

Rendang Pucuk Ubi

Rendang Pucuk Ubi

Assalamualaikum dan salam sejahtera..Inilah rupa rendang pucuk ubi yang saya buat semalam..Pucuk ubi ni N9 mari.. dah beberapa kali beli kat sini tapi jauh lebih banyak daun ubi tua dari pucuknya.. tu pesan kat adik bawakan semalam sebab jumpa adik kat rumah pengantin lelaki (pengantin…

Mee Kantonis

Mee Kantonis

Resipi ini saya cuba semasa saya tinggal di Riyadh dulu. Dah lebih 12 tahun dah usianya. Saya postkan semula buat kenangan dan simpan dalam resipi.net. Tarikh : 26 Februari 2008 Semalam dah bosan makan nasi, saya try buat mee ala-ala kantonis, ala-ala sizzling, ala-ala chinese. Saja…

Chocolate Mousse Cheesecake

Chocolate Mousse Cheesecake

Kali ini Kak Obit cuba buat cheesecake pula. Resipi seperti biasa dia cari dari pinterest. Di sebabkan tak cukup bahan Kak Obit buat separuh adunan sahaja. Dia gunakan loyang comel 6 inci. Just nice bila tuang sikit lagi nak cecah atas rim loyang tu. Dalam…

Homemade Burger Patties

Homemade Burger Patties

Kali ini saya nak share pula resipi homemade burger kegemaran ramai. Resipi ini saya dapat dari group MAHN. Tetapi masa tu terlupa nak save nama tuan punya resipi. Dari burger patties ni bolehlah buat bermacam-macam jenis burger, burger speciallah, burger prosperitylah, cheeseburgerlah dan macam-macam lagi.…

Roti Subway

Roti Subway

Untuk mempelbagaikan masakan meatball yang dibuat hari tu, saya cuba pula satu lagi resipi bun untuk makan meatball sub ala-ala roti subway tu. Resipi ini cari di pinterest juga. Hasilnya sangat memuaskan hati. Masa lepas bakar memang keras permukaan luar rotinya. Tapi bila dah sejuk…

Bebola Daging Chef John

Bebola Daging Chef John

Beberapa hari lepas saya telah mencuba resipi meatball yang paling banyak rating di website allrecipes. Meatball tersebut saya makan dengan pasta. Dan masih ada bakinya. Jadi hari selepasnya saya makan dengan roti pulak. Ala-ala meatballs sub kat Subway. Untuk kali ini saya share dulu resipi…

Kuih Lopes Tradisional

Kuih Lopes Tradisional

Berikut adalah kompilasi beberapa resipi kuih lopes tradisional yang telah dikongsikan di dalam group Resipi.net. Kuih Lapis Bonda Sumber : Hanny Bahan utk kuih lopes: 250g beras pulut (saya guna brand Floral je)Daun pisang (dilayukan)TaliAir (untuk merebus + sedikit garam untuk perisa)Kelapa parut (dicampurkan sedikit…