Mee Kantonis

Mee Kantonis

Resipi ini saya cuba semasa saya tinggal di Riyadh dulu. Dah lebih 12 tahun dah usianya. Saya postkan semula buat kenangan dan simpan dalam resipi.net. Tarikh : 26 Februari 2008 Semalam dah bosan makan┬ánasi, saya try buat mee ala-ala kantonis, ala-ala sizzling, ala-ala chinese. Saja…

Chocolate Mousse Cheesecake

Chocolate Mousse Cheesecake

Kali ini Kak Obit cuba buat cheesecake pula. Resipi seperti biasa dia cari dari pinterest. Di sebabkan tak cukup bahan Kak Obit buat separuh adunan sahaja. Dia gunakan loyang comel 6 inci. Just nice bila tuang sikit lagi nak cecah atas rim loyang tu. Dalam…

Homemade Burger Patties

Homemade Burger Patties

Kali ini saya nak share pula resipi homemade burger kegemaran ramai. Resipi ini saya dapat dari group MAHN. Tetapi masa tu terlupa nak save nama tuan punya resipi. Dari burger patties ni bolehlah buat bermacam-macam jenis burger, burger speciallah, burger prosperitylah, cheeseburgerlah dan macam-macam lagi.…

Roti Subway

Roti Subway

Untuk mempelbagaikan masakan meatball yang dibuat hari tu, saya cuba pula satu lagi resipi bun untuk makan meatball sub ala-ala roti subway tu. Resipi ini cari di pinterest juga. Hasilnya sangat memuaskan hati. Masa lepas bakar memang keras permukaan luar rotinya. Tapi bila dah sejuk…

Bebola Daging Chef John

Bebola Daging Chef John

Beberapa hari lepas saya telah mencuba resipi meatball yang paling banyak rating di website allrecipes. Meatball tersebut saya makan dengan pasta. Dan masih ada bakinya. Jadi hari selepasnya saya makan dengan roti pulak. Ala-ala meatballs sub kat Subway. Untuk kali ini saya share dulu resipi…

Kuih Lopes Tradisional

Kuih Lopes Tradisional

Berikut adalah kompilasi beberapa resipi kuih lopes tradisional yang telah dikongsikan di dalam group Resipi.net. Kuih Lapis Bonda Sumber : Hanny Bahan utk kuih lopes: 250g beras pulut (saya guna brand Floral je)Daun pisang (dilayukan)TaliAir (untuk merebus + sedikit garam untuk perisa)Kelapa parut (dicampurkan sedikit…

Burnt Cheesecake

Burnt Cheesecake

Pada malam 1 Ramadan hari tu tekak ni tiba-tiba terasa nak makan ciskek terbakar tu. Tapi tak nak buat banyak-banyak. Bulan puasa nak makan banyak mana lah sangat kan. Tanya kat kawan-kawan geng RNet. Maka Ujen pun bagi satu resipi yang dia pernah buat google…

New York Pizza Style

New York Pizza Style

Ini base pizza yang anak saya Kak Obit buat minggu lepas. Roti Pizza yang terhasil lembut sedap pada tekak saya. Anak-anak saya suka style thin crust manakala saya pula suka yang tebal. Untuk dapatkan thin crust adunan yang terhasil dari resipi ini dibahagikan kepada 2…

Bread Bowl Mangkuk Roti

Bread Bowl Mangkuk Roti

Semalam anak request nak makan stew daging lagi. Jadi saya menggunakan instant pot untuk masak stew dan request anak saya buatkan Bread Bowl ni untuk dimakan bersama stew daging tu. Resipi Bread Bowl cari di pinterest. Resipi Stew Daging dah update beberapa minggu lepas. Resipi…

Donat Crispy & Creamy

Donat Crispy & Creamy

Assalamualaikum dan salam sejahtera, setelah beberapa hari di wall FB saya lalu beberapa posting donat dari kawan-kawan, saya membuat keputusan untuk mencuba juga membuat donat sendiri dengan menggunakan resipi lama yang pernah saya cuba dulu. Setelah dibelek-belek email lama dari zaman perkongsian resipi group Rnet…