Kuih Bakar Pandan

Kuih Bakar Pandan

Hari ini saya mencuba resipi kuih bakar pandan yang telah dikongsikan oleh member RNet Roz Othman dan Norhayati Basri. Resipinya senang sangat hanya menggunakan blender untuk mengisar semua bahan dan kemudian boleh terus dimasukkan ke dalam loyang untuk dibakar. Masa yang digunakan untuk membakar kuih…

Lempeng Lembut

Lempeng Lembut

Hari ni saya buat lempeng awal-awal pagi lagi sebab sekolah anak-anak akan start online class pukul 9 pagi setelah 1 minggu sekolah tutup. Kuah saya guna lauk ayam masala semalam yang masih berbaki lagi. Lempeng ini lembut ala-ala crepe. Sesuai sangat dimakan dengan kuah-kuah kari,…

Roti Jala

Roti Jala

Roti Jala ini memang kegemaran anak-anak saya. Kalau ada roti jala memang tak makan benda lain dah. Saya perasan dalam chest freezer saya ada satu bekas kari ayam frozen yang saya buat beberapa minggu lepas. Jadi semasa MCO ini kita masaklah apa yang ada. Gali-gali…

Donut Suria

Donut Suria

Sumber : Suria InsaniTarikh : 2005 Bahan A 3 cawan tepung3 tbsp tepung susu – guna yg dijual kat kedai bakery, as advised by sifu3 tbsp shortening3 tbsp gula pasir halus – saya biasa guna gula kaster Bahan B 200 ml air suam*2 tsp instant…

Kaswi Blackmore

Kaswi Blackmore

Hari tu beli kaswi keras plak..tak sedap…sudahnya intai2 resepi mana kaswi yg best…tertarik di hati nak cuba blackmore punya kaswi…fback memberansangkan jadi terajin plak buatlah kaswi ni malam tadi. – Mak Lang Azie Kiriman : Mak Lang AzieSumber : BlackmoreTarikh : 5 Julai 2007 Bahan…

Kuih Bakar Labu

Kuih Bakar Labu

Selepas anak2 buat revision (monthly test this week), dah jam 10.45 malam. Labu dah kukus, kalau di simpan dalam peti sejuk, lagi bertangguh la nanti, jawabnya cik tong la yang kenyang, gagah kan juga nak membuatnya, kacau, kacau, kacau, masuk oven jam 11.15 mlm, siap jam 12.30 mlm.…

Talam Ubi Kayu

Talam Ubi Kayu

Kiriman : Rose MalikSumber : RozzanTarikh : 16 Julai 2007 Bahan- Bahan Lapisan Bawah 700 gm Ubi kayu yang telah diparut200 ml air (paip)* Gaulkan kedua2 bahan ini lalu ditapis sebentar dan ambil sagunya. 180 ml air210 gm gula melaka150 gm gula pasir * Masak…

Talam Seri Cempedak

Talam Seri Cempedak

Sumber: Hawa IsmailKiriman : Diana A.Tarikh : 29 Jun 2005 Bahan-bahannya Bahan A 300 gram tepung beras200 gram isi cempedak175 gram gula pasir1100 ml santan cair (100 ml santan kotak + 1,000 ml air)2 sudu makan tepung jagung1 sudu teh pes cempedaksedikit warna kuning atau…

Talam Keladi Berlauk

Talam Keladi Berlauk

Ada ahli yang telah berikan resipi Talam Keladi (yang pakai keladi di lapisan bawah dan atas bewarna ungu) ini pula resipi Talam Keladi Berlauk yang telah Diana kongsi bersama dulu. Sumber: Saadiah AhmadKiriman : Diana ATarikh : 23 Jun 2005 Bahan-bahannya 160 g tepung beras300 g keladi750 ml santan…

Talam Keladi

Talam Keladi

Kiriman : Marina Haji Abdul GhaniTarikh : 21 Jun 2005 Lapisan bawah300gm keladi dipotong kiub125 gm gula pasir1/4 sudu kecil garam130gm tepung beras650ml santan cairpewarna ungu Caranya: Kukus keladi sehingga empuk dan campurkan dengan bahan-bahan lain di atas yang telah ditapis terlebih dahulu. Masak sehingga…