Donut Suria

Donut Suria

Sumber : Suria InsaniTarikh : 2005 Bahan A 3 cawan tepung3 tbsp tepung susu – guna yg dijual kat kedai bakery, as advised by sifu3 tbsp shortening3 tbsp gula pasir halus – saya biasa guna gula kaster Bahan B 200 ml air suam*2 tsp instant…

Kaswi Blackmore

Kaswi Blackmore

Hari tu beli kaswi keras plak..tak sedap…sudahnya intai2 resepi mana kaswi yg best…tertarik di hati nak cuba blackmore punya kaswi…fback memberansangkan jadi terajin plak buatlah kaswi ni malam tadi. – Mak Lang Azie Kiriman : Mak Lang AzieSumber : BlackmoreTarikh : 5 Julai 2007 Bahan…

Kuih Bakar Labu

Kuih Bakar Labu

Selepas anak2 buat revision (monthly test this week), dah jam 10.45 malam. Labu dah kukus, kalau di simpan dalam peti sejuk, lagi bertangguh la nanti, jawabnya cik tong la yang kenyang, gagah kan juga nak membuatnya, kacau, kacau, kacau, masuk oven jam 11.15 mlm, siap jam 12.30 mlm.…

Talam Ubi Kayu

Talam Ubi Kayu

Kiriman : Rose MalikSumber : RozzanTarikh : 16 Julai 2007 Bahan- Bahan Lapisan Bawah 700 gm Ubi kayu yang telah diparut200 ml air (paip)* Gaulkan kedua2 bahan ini lalu ditapis sebentar dan ambil sagunya. 180 ml air210 gm gula melaka150 gm gula pasir * Masak…

Talam Seri Cempedak

Talam Seri Cempedak

Sumber: Hawa IsmailKiriman : Diana A.Tarikh : 29 Jun 2005 Bahan-bahannya Bahan A 300 gram tepung beras200 gram isi cempedak175 gram gula pasir1100 ml santan cair (100 ml santan kotak + 1,000 ml air)2 sudu makan tepung jagung1 sudu teh pes cempedaksedikit warna kuning atau…

Talam Keladi Berlauk

Talam Keladi Berlauk

Ada ahli yang telah berikan resipi Talam Keladi (yang pakai keladi di lapisan bawah dan atas bewarna ungu) ini pula resipi Talam Keladi Berlauk yang telah Diana kongsi bersama dulu. Sumber: Saadiah AhmadKiriman : Diana ATarikh : 23 Jun 2005 Bahan-bahannya 160 g tepung beras300 g keladi750 ml santan…

Talam Keladi

Talam Keladi

Kiriman : Marina Haji Abdul GhaniTarikh : 21 Jun 2005 Lapisan bawah300gm keladi dipotong kiub125 gm gula pasir1/4 sudu kecil garam130gm tepung beras650ml santan cairpewarna ungu Caranya: Kukus keladi sehingga empuk dan campurkan dengan bahan-bahan lain di atas yang telah ditapis terlebih dahulu. Masak sehingga…

Talam Lapis Daging

Talam Lapis Daging

Kiriman : Diana ASumber : Juriah AbdullahTarikh :     21 Jun 2005 Bahan-bahannya 1800 ml santan dari 2 biji kelapa parut putih400 gm tepung beras120 gm tepung kanji1 butir telur yang kecilsecukup garamsecukup serbuk perasa2 helai daun limau purut Bahan untuk dikisar 1 batang serai2 ulas…

Singkong Lemak

Singkong Lemak

Ini pun lagi satu resipi kuih talam yang sedap untuk dicuba. Kiriman : DianaSumber : Aini SalimTarikh : 10 Jun 2005 Bahan-bahannya 750 gram ubi kayu, diparut dan toskan400 ml santan dari 1 biji kelapa putih250 gm gula pasir7 gm agar-agar powder1 sudu teh garam halus1/4 sudu teh…

Seri Muka Durian

Seri Muka Durian

Kiriman : Norlida binti IsmailSumber : RossyaTarikh :     31 Julai 2007 Assalamualaikum, Ni pun projek hari Ahad. Buat ni sebab utk potluck hari Isnin & husband bawak pergi mengaji. Komen dari org yg rasa semua kata sedap le sangat sampai ada yg nak…