Recent Posts

Burnt Cheesecake

Burnt Cheesecake

Pada malam 1 Ramadan hari tu tekak ni tiba-tiba terasa nak makan ciskek terbakar tu. Tapi tak nak buat banyak-banyak. Bulan puasa nak makan banyak mana lah sangat kan. Tanya kat kawan-kawan geng RNet. Maka Ujen pun bagi satu resipi yang dia pernah buat google…

New York Pizza Style

New York Pizza Style

Ini base pizza yang anak saya Kak Obit buat minggu lepas. Roti Pizza yang terhasil lembut sedap pada tekak saya. Anak-anak saya suka style thin crust manakala saya pula suka yang tebal. Untuk dapatkan thin crust adunan yang terhasil dari resipi ini dibahagikan kepada 2…

Bread Bowl Mangkuk Roti

Bread Bowl Mangkuk Roti

Semalam anak request nak makan stew daging lagi. Jadi saya menggunakan instant pot untuk masak stew dan request anak saya buatkan Bread Bowl ni untuk dimakan bersama stew daging tu. Resipi Bread Bowl cari di pinterest. Resipi Stew Daging dah update beberapa minggu lepas.

Resipi bread bowl ni memang best sekali. Selepas mengguli memang adunan doh lembik sikit tetapi kita tabur-tabur sedikit dengan tepung untuk menggulinya pada bahagian terakhir. Ia lembik tetapi tidak melekat pada tangan. Kami membahagikan doh kepada 8 bahagian kecil. Kalau buat 10 bahagian pun ok saya rasa sebab nanti tak jenuh nak menghabiskan semangkuk roti tu. Bentukkan doh kepada bentuk-bentuk bulat ya. Jangan meleper sebab nanti bila dia naik tak dapat bentuk mangkuk nanti, dapat bentuk pinggan pulak. Bakar doh ini sehingga dapat permukaan yang bewarna golden diluar.

Hasil akhirnya bahagian di luar akan menjadi keras tetapi lembut di dalam. Permukaan yang keras di luar sesuai untuk membendung sup di dalam. Bahagian dalam pula sesuai untuk soak up supnya. Untuk bread bowl ini saya padankan dengan stew daging tu kan. Stew daging tu teksturnya likat sikit. Tak cuba lagi buat dengan sup-sup cair seperti sup tulang atau sup merah. Kalau anda cuma makan dengan sup-sup cair nanti jangan lupa hantar feedback ya.

Selamat mecuba.

Sumber : Betrfromscratch
Kiriman : Jeni

Bread Bowl

Bahan-bahan
1 telur putih disejukkan
1 1/2 sdb instant yis
7 cawan tepung
2 1/4 sdb gula
1 sdb garam
4 sdb mentega
1 sdb susu segar
3 cawan air suam

Cara

  1. Campurkan air, yis dan 1/2 sdt gula ke dalam mangkuk kecil. Kacau sedikit campuran ini dan tunggu ianya berbuih.
  2. Di dalam mangkuk lain, campurkan garam, baki gula, mentega, 3 1/2 cawan tepung dan campuran yis tadi.
  3. Gaul sehingga sebati. Tambahkan baki tepung sedikit-sedikit. Hasil akhir doh ini harus lembut tetapi tidak melekat-lekat. Tak perlu uli sehingga elastik sangat.
  4. Masukkan doh yang telah digaul ini ke dalam mangkuk yang sudah digriskan dengan sedikit minyak. Pusing-pusingkan doh dalam mangkuk itu supaya seluruh permukaan doh itu disalut dengan minyak itu.
  5. Tutup mangkuk dengan kain. Biarkan ia naik kembang sekali ganda.
  6. Setelah naik, tumbuk-tumbuk doh itu untuk mengeluarkan anginnya. Bahagikan doh kepada 10 bahagian.
  7. Uli doh kecil ini sekali lagi dan bentukkan ia seperti bola. Letakkan ia ke atas tray pembakar. 
  8. Tutup doh yang telah dibentuk ini dengan kain. Biarkan ia naik sekali ganda.
  9. Apabila sudah naik, sapukan permukaan doh dengan campuran telur dan susu.
  10. Bakar dengan suhu 200 Celcius sehingga 30-40 minit.
  11. Setelah masak sejukkan roti ini sebelum dimakan.
  12. Untuk makan potong bahagian atas roti dengan pisau roti dan korek keluar isi roti ini. Isi roti ini akan digunakan untuk menyicah sup. Mangkuk roti ini pun boleh dimakan sampai habis sebab sup akan melembutkan dinding roti itu.
  13. Selamat mencuba.

Resipi stew daging – https://resipi.net/2020/03/25/stew-daging/

Donat Crispy & Creamy

Donat Crispy & Creamy

Assalamualaikum dan salam sejahtera, setelah beberapa hari di wall FB saya lalu beberapa posting donat dari kawan-kawan, saya membuat keputusan untuk mencuba juga membuat donat sendiri dengan menggunakan resipi lama yang pernah saya cuba dulu. Setelah dibelek-belek email lama dari zaman perkongsian resipi group Rnet…

Cinnamon Roll Pancake

Cinnamon Roll Pancake

Seperti biasa musim-musim MCO ni saya suka berjalan-jalan di Pinterest. Sebab nak jalan-jalan di luar tak boleh kan. So saya terjumpa resipi Cinnamon Roll Pancake ini semasa saya mencari resipi Cinnamon Roll Bun. Anak-anak saya suka sangat Cinnamon Roll Bun tu. Tapi nak buat agak…

Murtabak Perantau

Murtabak Perantau

Assalamualaikum dan salam sejahtera,
mengenangkan ramadan ini tiada Bazaar Ramadan maka semalam saya mencuba lagi resipi yang dah lama tak buat. Resipi murtabak perantau. Resipi yang senang dan cepat untuk dibuat. Intinya kita boleh buat in advance dan frozenkan. Jadi bila nak makan boleh terus defrostkan inti, campurkan dengan telur, tambah garam sikit dan terus buat murtabaknya. Saiz murtabak ini kecil-kecil jadi senang nak makan. Tak perlu dipotong-potong lagi. Seorang boleh makan beberapa keping murtabak perantau ini.

Mari kita tengok macamana nak buat.

MURTABAK PERANTAU

Sumber: NoorMasri
Tarikh : 12 September 2005

anggaran 12 keping murtabak

Bahan-bahan

12 keping kulit popia yg bersaiz 250 mm x 250 mm
2 cawan daging atau isi ayam dicincang

Bahan Kisar

4 ulas bawang merah
1 cm halia
2 ulas bawang putih

1 labu bawang besar dipotong dadu
500 g kentang dipotong dadu

1 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar rempah kurma
garam dan gula secukup rasa
6 biji telur (jika suka telur banyak boleh tambah sebiji dua lagi)minyak untuk memasak

Cara membuat inti

  1. Terlebih dahulu rebuskan kentang yg telah dipotong didalam air mendidih sehingga hampir (3 suku ) masak/empuk. Kemudian toskan kentang tersebut.
  2. Rempah kari dan rempah kurma dicampurkan dengan sedikit air panas supaya jadi pes.
  3. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, tumiskan bahan yg di kisar sehingga wangi dan agak garing.
  4. Kemudian masukkan pes rempah tadi. Tumis lagi sehingga pecah minyak.
  5. Kemudian masukkan daging/ayam, goreng sehingga daging/ayam masak.
  6. Masukkan bawang besar serta kentang, kacau sekejap sehingga kentang empuk dan intinya menjadi agak kering.
  7. Angkat dan sejukkan.

Cara membuat murtabak

  1. Telur dipukul sedikit kemudian dicampurkan dgn inti, kacau hingga sebati.
  2. Buka sekeping kulit popia kemudian letakkan secukupnya campuran inti + telur ditengah2 kulit popia , ratakan inti tersebut.
  3. Kemudian lipatlah kulit popia itu bermula dari pepenjuru dibawa ke tengah sehingga menjadi 4 segi.
  4. Masak dlm pan leper yg mengandungi sedikit minyak dgn api yg sederhana sehingga perang.
  5. Ulang proses diatas sehingga habis.

TIPS

  1. Kentang direbus terlebih dahulu supaya intinya cepat siap/masak.
  2. Kalau tak mau guna kentang pun boleh jugak..hanya gantikan kentang kpd daging/ayam.
  3. Antara inti lain yang boleh dibuat ialah inti sardin dan inti pisang.

Kuah Bawang

1-2 bawang besar dihiris
2 sb cuka
½ sudu besar garam
6 sudu besar gula
250 ml air – letak pewarna merah sikit

FEEDBACK

Roshina –  Dah test murtabak Perantau ni – Resepi Noormasri memang sedapp.

Zairah Zbb –  zairah pun dah cuba resepi ni memang sedap n sempoi takyah nak uli tepung.

Brioche & Ayam BBQ

Brioche & Ayam BBQ

Hari ni anak saya terasa nak baking sesuatu. Dia lihat dalam peti ais ada baki buttermilk yang digunakan semasa buat Cinnamon Roll Bun hari tu. Jadi dia pun mulalah berjalan-jalan di pinterest dan terjumpa resipi ini. Resipinya sangat mudah. Tak perlu uli sampai elastik dan…

Kroket Kentang Berkeju

Kroket Kentang Berkeju

Ini resipi untuk Kroket Kentang Berkeju semalam. Tak ada exact sukatan. Takpe kudapan yang macam ni boleh agak-agak sahaja. Nak letak bahan extra atau nak tukar bahan pun boleh. Semalam anak saya makan kroket ni cicah sos tomato. Sedap juga. Lainkali boleh buat untuk frozen…

Kuih Lapis Merah

Kuih Lapis Merah

Ini dia resipi Kuih Lapis Merah yang saya cuba semalam. Resipinya senang sekali. Semuanya blend sahaja, bahagikan kepada 2 warna dan kemudian lapis. Saya kukus menggunakan pengukus elektrik. Pada lapisan terakhir saya tak perasan air dah kering. Jadi permukaan tak berapa cantik dan licin.😅

Dalam resipi tidak dinyatakan loyang ukuran berapa yang perlu digunakan. Jadi semalam saya agak-agak sahaja.

Masa yang diperlukan untuk mengukus setiap lapisan juga berbeza ikut ketebalan lapisan. Jadi boleh refer tips yang ada dalam resipi. Mungkin boleh mula check pada 5 minit yang pertama dan kemudian test samada lapisan sudah mengeras elok. Kalau belum boleh tambahkan masa lagi.

Selamat mencuba. – Jeni

KUEH LAPIS MERAH

Kiriman : Mak Lang Azie
Sumber : Kak Hanieliza
Tarikh : 30 November 2005

Bahan-bahan A:

1 1/2 cawan tepung gandum
2 s/b tepung beras
2 s/b tepung kastad/jagung
3/4 cawan gula
4 cawan santan
1 s/k garam
pewarna merah

Cara:

  1. Gaulkan semua bahan A dan tapiskan.
  2. Bahagikan adunan pada 2 bahagian.
  3. Masukkan pewarna merah dalam 1 bahagian adunan dan biarkan warna asal/putih dalam 1 bahagian lagi.
  4. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang yg akan digunakan.
  5. Masukkan 1 senduk adunan merah dan kukus selama 5 minit.
  6. Lapiskan 1 senduk adunan asal/putih dan kukus semula selama 5 minit.
  7. Lapiskan adunan merah dan asal/putih berselang seli sehingga adunan habis.
  8. Sejukkan dan potong untuk dihidangkan.

TIPS

  • untuk test sama ada setiap lapisan sudah mengeras dengan elok, letakkan belakang sudu di atas lapisan tersebut. Kalau tak melekat ertinya boleh tuang lapisan yang seterusnya.
  • untuk mendapatkan lapisan atas/terakhir yang cantik dan tidak menggerutu, tambahkan air sejuk ke dalam air rebusan yang sedia ada. – Julia
  • anggaran saiz loyang adalah 7 x 7 inci.
  • boleh cuba sukat setiap lapisan sebanyak 1/2 cawan metrik adunan. Kalau terlalu nipis boleh tambah lagi.

FEEDBACK

Mak Lang Azie – Malam tadi maklang buat lagi kuih lapis ni atas permintaan anak2.Bila anak2 suka makan maklang ambik secoet utk merasa jangan tidak kata orang. Rasa manis dan lemak yg buat anak2 suka tu.Kuih lapis ni kalau maklang buat kaler hijau tak berapa jalan tapi kaler merah sekejap aje dah licin…pd hal rasa sama jer..issshhhh bebudak ni macam2 hal…

LynnSham – Saya pun dah beberapa kali buat Kuih Lapis Merah Kak Liza ni. Alhamdulillah, memang menjadi & sedap! Tapi masa tu belum join RN lagi. So feedback hantar kat MTM je la. Bab kuih muih tradisional ni, memang saya fail sebab tak reti nak agak kepekatannya. Saya berani mencuba resipi Kak Liza ni sebab tiap bahan ada sukatannya. Saya dah pun cuba beberapa resipi Kak Liza yang lain sebelum ni. Terima kasih ya Kak Liza!! Allah swt sahaja yg mampu membalas budi Kak Liza..

Hasnee – Maklang, kak nak tanya lah, 4 cawan santan ni from 1 biji kelapa ka? guna santan kara@ harmuni boleh tak?

Mak Lang Azie – maklang guna santan kotak (harmoni)jer kakhasnee..low cholestrol (yg sebenornya maleh nak perah kelapa) hihii…kdg2 cair sangat takut kuih tak menjadi so maklang prefer santan instant ni..senang kije..

Hasnee – Maklang, kak tanya lagi nih.. guna santan kotak 210ml tu ya? campur2 air dptkan 4 cawan, gitu ker.. kalo 1 kotak tu = santan frm 2 biji kelapa. Cantik & berkilat. Terlioq aku..

LindaZA – Hasnee, biasa linda guna santan kotak je kalau nak wat kuih…senang banget dong curah ajer…hehhe…selalu 1 kotak tu hang tambah la ayaq ikut pekat mana hang nak…kalau nak kuih yg lemak berkrim dah berkolesterol hang tambah sikit je air…hihihi

Mak Lang Azie – betui kata linda-dcm tu kak hasnee…maklang buat gitu gak.Senang jer buat kuih ni kak…ikut step by step apa yg kakliza tulis tu..santan jangan terlalu cair sbb 1st time maklang buat dulu hasilnya hancusss..kuih jadi lembik sememeh.

LindaPTP – Mlm tadi linda buat kuih lapis merah dari Kak Liza.  Rasanya mmg sedap sekali.. lagi sedap kalau kuih yang linda buat mlm tadi betul2 menjadi dan secantik macam kak liza and mak lang buat…
Linda nak tanya, kenapa lapis putih linda tu menjadi colour merah jugak?  Adakah kerana kecairan adunan linda tu atau pun setiap lapisan tu belum betul2 masak, linda dah curah adunan yg berwarna merah?? 
Walau apa2 pun, kuih lapis kak liza ni mmg WOOOOOOOOORRLLLD…!!!
Kak Liza, please respond ye.  Lupa nak bagitau, adunan tu linda gunakan tepung castard sbb tepung jagung tak der n dlm resepi tu boleh guna samada tepung jagung atau tepung kastad.  Cuma lapisan putih tu jadi kuning..

Kak Hanieliza – Walaikumusalam Linda…Pertamanya kak liza ucapkan terimakasih kerna mencuba resepi kak liza.. Kalau gunakan tepung kastad memang adunan putih akan menjadi kuning kerana tepung kastad kan memang dah warna kuning..tapi yg penting sedap dan menjadik…ada biasa jugak orng lapiskan kuning dan merah…. mengenai lapisan puith/kuning tu menjadi emrah kerana warna merah tu luntur dan menjadi lapisan merah pada lapisan putih/kuning tu..dia kan mengena pada permukaan bawah dan atas..ni bermakna lapisan putih /kuning akan bertambah nipis…so nampak macam lapisn merah tu menbal dari sepatutnya.. kemungkinan juga lapisan putih/kuning tu tak berapa keras/masak lagi tetapi dah dilapiskan dengan lapisan merah..

Sazira – emm, mlm tadi my 1st try buat kuih lapis merah k.liza ni..sedap..lemak berkrim..apa tak nya 1/2 kg santan pekat saya guna (santan kotak MS 500gram)..tapi kuih ni betul2 buat saya sabar mcm buat kek lapis gak..nak kena letak sesenduk2..alahai lambat tul nak abis.. anyway..berebut2 anak2 & hsbn nak try kuih ni..sampai terpaksa letak dalam dulang isi air sejuk+ais ketul..nak bg cepat sejuk…hilang penat saya tgk diorg mkn..  pagi ni bwk skit utk member2 opis..diorg pun kata “ni kalau buat jual ni, sure cepat abis sbb lemak tu”…
TQ k.liza & RN..

Apam Balik

Apam Balik

Hari sabtu lepas saya cuba resepi apam balik dr kak noorma musa : http://www.noorma.tk/  Tak sangka lak saya leh buat apam balik sendiri…hehhe…syok la buat apam balik nie sebab jadik cantik dan sedapppp.  cuba la ekk…mudah je…satu adunan leh dpt 4 biji apam balik. APAM…