Recent Posts

Strawberry Custard Slice

Strawberry Custard Slice

Resipi yang saya cuba tahun 2011 dahulu. Macam fruit tart tapi versi nak cepat.  Kiriman : JeniSumber : Australian Women’s WeeklyTarikh : 19 Disember 2011 Strawberry Custard Slice Bahan-bahan 2/3 cawan (160 ml) susu segar1/2 cawan (125 ml) pouring cream – saya guna whipping cream1…

Rasam, Sambal Kelapa & Ikan Masak Ladop

Rasam, Sambal Kelapa & Ikan Masak Ladop

Saya nak kongsi resepi menu makan siang semalam. Kuah Rasam, Sambal Kelapa dan Ikan Masak Ladop (ni masakan org India, arwah bapa yg selalu masak)  Sumber : Zahara BeeTarikh : 10 Ogos 2008 Rasam Bahan kisar:1 sdm jintan kasar1 sdm jintan halus1 sdm lada hitam2 labu bawang…

Pesamah Daging

Pesamah Daging

Semalam cuba resepi pesamah daging ni. saya guna daging kambing. kalau nk tukar ngan aym pun boleh.. sangat la senang nak masak. sedap jugak kalau buat colek roti arab. agak-agak bosan dengan rendang, memang patut cuba pesamah ni

Kiriman : Aslinda
Sumber : Mingguan wanita bil:1377
Tarikh : 2 Jun 2010

Resepi Pesamah Daging

Bahan-bahan:
1 kg Daging (cikmin guna daging rusa)
2 paket kecil rempah kari daging
4 biji bawang merah*
4 ulas bawang putih*
2 sm halia*
3 sudu kerisik
1 biji kelapa-diambil santan
Garam
Gula
Air
Minyak untuk menumis

Bahan bertanda* dikisar dan dibahagi dua

Cara-caranya:

  1. Perapkan daging yang sudah dibersihkan dengan rempah kari dan bahan yang telah dikisar untuk seketika.
  2. Tumis baki bahan kisar didalam kuali.
  3. Masukkan daging dan sedikit air,biarkan sehingga mendidih dan daging menjadi empuk.
  4. Masukkan santan kacau seketika kemudian masukkan kerisik,garam dan gula secukupnya.
  5. Masak sehingga kuahnya menjadi sedikit pekat.
  6. Siap untuk dihidangkan bersama nasi,pulut atau roti jala.
Rendang Pucuk Ubi

Rendang Pucuk Ubi

Assalamualaikum dan salam sejahtera..Inilah rupa rendang pucuk ubi yang saya buat semalam..Pucuk ubi ni N9 mari.. dah beberapa kali beli kat sini tapi jauh lebih banyak daun ubi tua dari pucuknya.. tu pesan kat adik bawakan semalam sebab jumpa adik kat rumah pengantin lelaki (pengantin…

Mee Kantonis

Mee Kantonis

Resipi ini saya cuba semasa saya tinggal di Riyadh dulu. Dah lebih 12 tahun dah usianya. Saya postkan semula buat kenangan dan simpan dalam resipi.net. Tarikh : 26 Februari 2008 Semalam dah bosan makan nasi, saya try buat mee ala-ala kantonis, ala-ala sizzling, ala-ala chinese. Saja…

Chocolate Mousse Cheesecake

Chocolate Mousse Cheesecake

Kali ini Kak Obit cuba buat cheesecake pula. Resipi seperti biasa dia cari dari pinterest. Di sebabkan tak cukup bahan Kak Obit buat separuh adunan sahaja. Dia gunakan loyang comel 6 inci. Just nice bila tuang sikit lagi nak cecah atas rim loyang tu. Dalam resipi asal, masa yang disyorkan untuk membakar cheesecake ini dalam 60 minit. Tetapi Kak Obit check selepas 60 minit masih belum set. Maksudnya bila dia gegar-gegarkan loyang tu dalam oven, adunan cheesecake tu masih bergegar semuanya di dalam loyang. Jadi dia sambung lagi bakar kejap-kejap check, kejap-kejap check. Mak dia dah tak konfiden kek tu menjadi haha. Akhirnya dekat 2 jam juga membakarnya. Bila goyang last tu nampak macam bahagian tengah saja yang bergegar. Kita off oven biarkan dia dalam oven dulu. Bila dah agak sejuk, kami tutup atas loyang tu dengan aluminium foil. Masa habis bakar ni dah lepas masa berbuka. Jadi cheesecake ini duduk sehari semalam lah dalam peti ais. 

Esoknya semasa tengahari Kak Obit buatkan chocolate ganache untuk cheesecake semalam. Dia keluarkan cheesecake tu dari loyang. Alhamdulillah kek kukuh tak lembik. Dia tuang chocolate ganache tu atas cheesecake tu. Nampak berlemuih jugala tapi okla. Lepas tu dia masukkan ke dalam peti ais semula. Saya masa ni masih tak tempted nak makan lagi sebab sebelum ni pernah buat sendiri chocolate cheesecake tapi tak menjadi dan rasa pun tak menepati selera. Selepas berbuka puasa, selepas makan nasi, Kak Obit nak test cheesecakenya. Saya baru nak ambil wuduk nak solat maghrib, Kak Obit muncul depan pintu cakap. Ummi sedapnyaaa. Sambil muka macam bangga-bangga gitu. Sebab anak dah buatkan so saya pun rasanya. Ohmaii … memang sedapnyaaaaa huhuhuhu. Oklah ummi tak gelakkan Kak Obit lagi haha. Satu family makan kek tu. Makanlah bercatu masing-masing sebab loyang kecik saja 6 inci. Kak Obit kata nak buat lagi nanti. Ummi cakap tunggu rayalah pula. Bahaya makan manis-manis ni selalu.

Chocolate Mousse Cheesecake

Kiriman : Jeni
Sumber : Tasty

Bahan-bahan

Crust

20 keping biskut oreo
1/4 cawan brown sugar (55 gm)
7 sdb mentega yang dicairkan

Cheesecake
905 gm cream cheese pada suhu bilik
115 gm milk chocolate chip
1 sdb serbuk koko
1 1/2 cawan gula (300 gm)
2 sdt esen vanilla
4 biji telur
1 1/2 cawan whipping cream (360 ml)
1/4 cawan gula ising (30 gm)

Chocolate Ganache
455 gm milk chocolate chip
2 cawan whipping cream dipanaskan (480 ml)

Cara Membuatnya

  1. Masukkan biskut oreo ke dalam satu beg plastik dan hancurkan menggunakan rolling pin. Sebenarnya saya beli sahaja oreo crumbs ada dijual di Village Grocer hari tu.
  2. Masukkan orea crumbs ini ke dalam mangkuk bersama mentega cari dan brown sugar. Gaul sampai kelihatan macam pasir basah gitu.
  3. Tuangkan campuran di atas ke dalam loyang springform 9 inci. Tekan-tekan sampai rata.
  4. Masukkan ke dalam peti ais seketika.
  5. Di dalam mangkuk lain, masukkan cream cheese, chocolate yang telah dicairkan, serbuk koko dan gula. Gaul rata dengan spatula atau dengan menggunakan mixer sehingga sebati. 
  6. Masukkan esen vanilla dan telur dan pukul sehingga adunan nampak smooth dan berkilat.
  7. Di dalam mangkuk lain, campurkan whipping cream dan gula ising. Pukul sehingga dapat tekstur soft peak. 
  8. Masukkan adunan whipping cream ini sedikit demi sedikit ke dalam mangkuk adunan cream cheese tadi. Gaul secara lembut ya jangan overbeat.
  9. Kemudian masukkan adunan ini ke dalam loyang springform tadi. Ratakan permukaan dengan spatula. Kemudian gegarkan sikit loyang untuk keluarkan udara-udara yang terperangkap dalam adunan.
  10. Panaskan oven kepada suhu 150 Celcius.
  11. Balutkan bahagian bawah loyang dengan aluminium foil. Kalau nak selamat balutkan 2 lapisan.
  12. Kemudian masukkan loyang ini ke dalam satu loyang yang lebih besar. Lapikkan loyang adunan dengan 2 keping tisu dapur.
  13. Aluminium foil itu dibalut untuk mengelakkan air termasuk ke dalam loyang sringform tu manakala tisu tu bertujuan untuk menyekatakan suhu di bawah loyang tu.
  14. Isikan loyang besar dengan air panas setinggi 1 inci.
  15. Bakar pada suhu 150 Celcius selama 60-70 minit. (Tapi saya bakar sampai dekat 2 jam juga. Saya suggest selepas 70 minit tu check la selalu, gegarkan loyang untuk tengok adunan dah set ke belum)
  16. Tambah air panas di loyang besar jika perlu.
  17. Cheese cake tu dah ready kalau anda gegarkan loyang tu hanya bahagian tengah sahaja bergegar. 
  18. Setelah sejuk masukkan ke dalam peti ais supaya kek mengeras. Kami sejukkan seharian sebab bulan puasa. Kalau bulan tak puasa kami suggest sejukkanlah semalaman. Esok pagi boleh buat ganachenya.
  19. Tuang ganache yang dah siap ke atas kek.
  20. Masukkan semula ke dalam peti ais untuk mengeraskan ganachenya.
  21. Untuk potong kek, gunakan pisau yang direndam dengan air panas dan kemudian dilap dengan kain. Untuk nampak smoothlah potongannya.
  22. Sentiasa simpan cheesecake ini dalam peti ais ya. Bila nak makan sahaja keluarkan dan potong.
  23. Teksturnya memang lembut sebab nama pun moussekan. Jadi tak boleh duduk luar lama-lama nanti lembik.

Cara membuat Ganache.

  1. Panaskan whipping cream dan tuangkan chocolate chip ke dalamnya dan gaul rata. 
Homemade Burger Patties

Homemade Burger Patties

Kali ini saya nak share pula resipi homemade burger kegemaran ramai. Resipi ini saya dapat dari group MAHN. Tetapi masa tu terlupa nak save nama tuan punya resipi. Dari burger patties ni bolehlah buat bermacam-macam jenis burger, burger speciallah, burger prosperitylah, cheeseburgerlah dan macam-macam lagi.…

Roti Subway

Roti Subway

Untuk mempelbagaikan masakan meatball yang dibuat hari tu, saya cuba pula satu lagi resipi bun untuk makan meatball sub ala-ala roti subway tu. Resipi ini cari di pinterest juga. Hasilnya sangat memuaskan hati. Masa lepas bakar memang keras permukaan luar rotinya. Tapi bila dah sejuk…

Bebola Daging Chef John

Bebola Daging Chef John

Beberapa hari lepas saya telah mencuba resipi meatball yang paling banyak rating di website allrecipes. Meatball tersebut saya makan dengan pasta. Dan masih ada bakinya. Jadi hari selepasnya saya makan dengan roti pulak. Ala-ala meatballs sub kat Subway. Untuk kali ini saya share dulu resipi meatballnya ya.

Bebola Daging Chef John

Kiriman : Jeni
Sumber :Allrecipes.com

Bahan-bahan

1/3 cawan serbuk roti (saya gunakan panko breadcrumbs)
1/2 cawan susu segar
2 sdb minyak zaitun
1 biji bawang besar potong dadu    
907 gm daging kisar
2 biji telur
1/4 cawan daun parsley dicincang
3 ulas bawang putih didadu
2 sdt garam1 sdt serbuk lada hitam
1/2 sdt chili flakes
1 sdt italian seasoning
2 sdb serbuk parmesan

Cara

  1. Rendamkan serbuk roti dengan susu segar selama 20 minit.
  2. Tumis bawang dengan minyak zaitun sehingga bawang warna jernih.
  3. Di dalam mangkuk besar, masukkan daging, campuran serbuk roti dan ke semua bahan lain.
  4. Gaul sehingga sebati.
  5. Griskan loyang pembakar.
  6. Bentukkan bebola daging agak-agak saiz bola golf. Akan dapat dalam 30 biji bebola daging.
  7. Panaskan oven kepada suhu 220 Celcius.
  8. Bakar selama 10 minit kemudian balikkan meatball tersebut satu per satu.
  9. Sambung bakar lagi 10 minit dan keluarkan.

Setelah masak saya masukkan bebola daging ini ke dalam kuah pasta dan merenehkan kuah tersebut beberapa lama supaya kuah dan meatballnya meresap rasanya. Kuah pasta yang ini saya guna yang segera sahaja.

Kuih Lopes Tradisional

Kuih Lopes Tradisional

Berikut adalah kompilasi beberapa resipi kuih lopes tradisional yang telah dikongsikan di dalam group Resipi.net. Kuih Lapis Bonda Sumber : Hanny Bahan utk kuih lopes: 250g beras pulut (saya guna brand Floral je)Daun pisang (dilayukan)TaliAir (untuk merebus + sedikit garam untuk perisa)Kelapa parut (dicampurkan sedikit…